Ludo Abicht in de Boekathon: 'Jammer dus dat anarchisme zo vaak geassocieerd wordt met chaos en geweld'

VRT Boekenmaand Boekathon

Tom De Cock is blij. Blij met de cover van het nieuwste boek van Ludo Abicht: ‘Anarchisme. Van Bakoenin tot de Commons’. Want dit is volgens hem de mooiste boekcover van de dag.

Maar is een boek over anarchisme ook leesbaar voor een leek? Professor emeritus filosofie Ludo Abicht vindt van wel, 'al is het geen lectuur voor in bad of op het toilet', zegt hij zelf

Anarchisme is een beweging waar twee elementen zich verenigen: vrijheid en gelijkheid. Het westen neigde meer naar vrijheid, met minder gelijkheid tot gevolg. In het oosten primeerde de gelijkheid ten nadele van de vrijheid. De eerste echte anarchisten waren trouwens mensen in het boekwezen van midden 19e eeuw, de drukkers en de printers. Zij werden denkers door alle drukwerk waar ze mee bezig waren, zelf te lezen. Daarna kwamen er verschillende strekkingen: van heel ik-gericht tot heel altruïstisch. In de jaren 60-70 kwamen tenslotte de Commons op: weg van de staat en weg van de vrije markt.

In feite breekt Abicht een lans voor meer anarchisme. Een concreet voorbeeld: 'Waarom moeten we 17 wasmachines hebben in een blok van 17 appartementen? Als de bewoners er samen twee kunnen aankopen, die in de kelder zetten, gezamenlijk gebruiken en onderhouden? Een ander voorbeeld van anarchisme zijn de vaccinatiecentra tijdens corona: perfect georganiseerd, door vrijwilligers, die tijd en warmte gaven aan de mensen en geduldig luisterden', volgens hem.

'Jammer dus dat anarchisme zo vaak geassocieerd wordt met chaos en geweld', zegt Abicht. Want het kan ook compleet anders. Een echte anarchist luistert naar de anderen, participeert, komt uit zijn ivoren toren van zijn eigen gelijk en is empathisch. Zo is Abicht zelf ook van communist naar anarchist geëvolueerd. En daar geniet hij duidelijk van.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief