'Lucifer' werd maar twee keer opgevoerd maar prijkt nu in de nieuwe literaire canon

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Lucifer’ van Joost van den Vondel: het beroemde treurspel dat zich in de hemel afspeelt. Ongezien in die tijd. Het zorgde dan ook voor heel wat gechoqueerde reacties toen het toneelstuk in 1654 in première ging. Schrijfster Annelies Verbeke is heel blij dat de KANTL dit vroege theaterstuk van Joost van den Vondel koos als 1 van de 50 werken in de literaire canon.

‘De toneelschrijfkunst is een waardevol genre, dat zeker in onze contreien vaak over het hoofd wordt gezien,’ vertelt Annelies Verbeke. ‘Goed dat Lucifer deel uitmaakt van de Nederlandstalige literaire canon. Het is een schitterend stuk dat in zijn eigen tijd maar twee keer werd opgevoerd en daarna werd verboden door de kerkvaders. De naam van God mocht immers niet op het toneel gebruikt worden. De gedrukte versie werd na de censuur heel populair, totdat ook die werd verboden.’

Zijn toneelstukken zijn niet gericht op actie, maar op het gesproken woord. Zijn woorden zijn vloeiend en lyrisch. Ook had hij een goed oog voor de menselijke hartstochten. Zijn personages zijn levendig neergezet met oog voor de tegenstellingen die binnen elk mens huizen.

De scène die Annelies Verbeke het meest is bijgebleven? De scène waarin Belzebub Lucifer opstookt en manipuleert. God heeft de mensen de plaats van de engelen in laten nemen en Lucifer gaat dat zomaar over zich heen laten gaan? Het beest dat dan in Lucifer ontwaakt – de trots, de halsstarrigheid van het ego – is van alle tijden.

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief