Lucien Van Impe en boek 'De dag dat ik de tour verloor' in #weetikveel

Biografie #Weetikveel

45 jaar geleden won Lucien Van Impe als (voorlopig?) laatste Belg de Tour. Later dit jaar zal hij (samen met zijn vrouw die op dezelfde dag verjaart) 75 worden. Reden genoeg voor een bezoek van Radio 1. Sportchroniqueur Filip Osselaer vertelde Kobe Ilsen in #weetikveel op Radio 1 alles over de koers en het leven, over vallen en opstaan, over bidons, de bolletjestrui, winnen en verliezen. Osselaer schreef het boek 'De dag dat ik de tour verloor', een biografie over Van Impe. Ze kennen elkaar al 5 jaar. 'De mooiste momenten zijn als we naar een show rijden of als we terugkomen. Als we terugkomen, krijg ik altijd een debriefing', vertelt Osselaer.

De Adelaar van Mere, Lucien Van Impe dus, was natuurlijk ook in de uitzending te horen. En nee, Lucien Van Impe, de laatste Belg die de Tour won, is het niet beu om over vroeger te praten. Hij geniet er nog altijd van, vertelde hij in #weetikveel. Maar het ging ook even over de actualiteit natuurlijk. Over die andere grote renner: Wout van Aert. 'Hij heeft zoveel kracht. Het is een klimmer, een sprinter, een cyclocrosser. Hij kan alles.' Van Impe is zelfs een beetje jaloers. 'Hij draaide verschrikkelijk mooi.'

Wist jij dat Van Impe doodskisten maakte, kranten verkocht en goed kon vechten met zijn broers? Hij won vrij snel een rit in Aartselaar en won een auto, maar de auto was voor zijn ouders, hij moest de kranten verder rondbrengen met de fiets. Zijn vrouw Rita kon trouwens niet meteen verliefd worden op Lucien. Osselaer kan dat wel begrijpen en legt uit waarom. Hij was zelfs te laat voor zijn eigen huwelijk.

Herbeluister de uitzending op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief