Erik Van Grieken

Lucas Vanclooster hoopt dat Jonathan Coe, auteur van onder meer 'Meneer Wilder en ik', ooit nog een Nobelprijs wint

Biografie Radio 1

Lucas Vanclooster maakte in 'Interne Keuken' reclame voor ‘Meneer Wilder en ik’, de meest recente roman van Jonathan Coe. Hij vindt het een fantastisch mooi boek. Over Calista Frangopoulou, Billy Wilder en Fedora. De twee vrouwen zijn fictief, Billy Wilder is tot nader order een van de beroemdste filmregisseurs aller tijden. Neem nu de slotscène van 'Some Like It Hot'. Daarvoor alleen verdient hij een Oscar.

Lucas Vanclooster nodigde zichzelf uit voor het programma Interne Keuken, hoewel hij weet dat ze daar niet aan 'romans doen'. Het boek is volgens Lucas een biopic én een roman: in de roman steekt een levensverhaal waarin een film steekt...

Billy Wilder (1906 - 2002) - de meester van de ironie

Billy Wilder is een zeer fascinerende figuur op een van de meest pijnlijke (maar daardoor ook een van de meest aangrijpende) momenten van zijn leven: wanneer (hij voelt dat) het bergaf begint te gaan. Omdat hij door de tijdsgeest wordt ingehaald. Omdat de 'baarden' - Spielberg, Scorsese en Copolla - de boel overnemen: Ergens in het boek stelt hij voor om 'Jaws in Venetië' te draaien. De producent heeft niet door dat het een grap is.

Hij won heel wat Oscars en heel wat Hollywoodacteurs en muziekcomponisten wonnen er ook één dankzij hem. Hij draait zijn laatste echte film 'Fedora' in 1978. Zijn hoogdagen situeren zich in de jaren 50 en 60. De kritiek op 'Fedora' is verdeeld. Hij is een regisseur op zijn retour en kreeg zijn filmprojecten moeilijk gefinancierd behalve in Duitsland, wat zeer ironisch is. Billy Wilder was namelijk een Oostenrijkse Duitser van joodse afkomst die heel zijn familie verloor in de Duitse concentratiekampen. Hij heeft er nooit over gepraat of een film gemaakt behalve op het eind van zijn leven toen hij Schlinder's List wilde draaien. De regie is naar één van die baarden gegaan: Steven Spielberg. Wilder vond de film de beste film aller tijden.

In het boek van Jonathan Coe steekt een scenario, 50 pagina's lang, over het leven van Wilder en zijn vlucht voor de nazi's...

Herbeluister Lucas Vanclooster over 'Meneer Wilder en ik' op Radio 1 Select.

Lees ook de recensie van Christophe Vekeman. Hij besprak het boek in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief