Foto Lot Vekemans: Carla Kogelman

Theaterauteur Lot Vekemans stelt haar tweede roman 'De verdwenene' voor in Pompidou

Fictie Klara

Lot Vekemans is de meest internationaal gespeelde Nederlandse toneelauteur. In Pompidou stelt ze haar tweede roman voor. 'De verdwenene', uitgegeven door Cossee, vertelt het verhaal over onoverkomelijke familiebanden en hoe familie je als geen ander kan confronteren met jezelf.

Broedertwist

Simon is de naam van het hoofdpersonage in 'De verdwenene'. Het verhaal speelt zich af in Canada en kreeg vorm na een gesprek met een goede vriendin die vertelde dat er in haar familie al generaties lang broedervetes waren waarbij twee broers een enorme ruzie hadden en elkaar niet meer spraken. Het kwam voor in de generatie van haar opa en van haar vader en bij haar broers. En ze was bang dat het bij haar eigen zonen zou gebeuren. 'Ik dacht daar zit een verhaal in, daar zit iets groters in dan een toneeltekst', vertelt Vekemans in Pompidou. Ze is haar broer gaan opzoeken die in Canada woonde. Bedoeling was meerdere familieleden te gaan bezoeken maar met hem had ze meteen een goed verhaal, dat verder fictief is. De route die Simon uit het boek aflegt samen met zijn neef in Canada, heeft Vekemans zelf ook vele malen afgelegd.

De Simon uit het boek, een vijftiger, is 25 jaar geleden uit Nederland vertrokken door een broedertwist. Hij ontvangt nu, op aandringen van zijn zus, zijn neefje, de zestienjarige Daan die thuis met problemen zit. En dan gebeurt het. Simon ziet het niet echt zitten, hij heeft er zijn leven uitgebouwd als eenzaat. Die twee worden bij elkaar geplaatst maar willen elkaar niet leren kennen. Het knalt waardoor Simon gedwongen wordt naar zijn eigen leven te kijken en zijn rol in het lukken of mislukken van zijn leven. Het neefje is een soort van katalysator: hij dwingt hem in de speigel te kijken en te zien wat hij al die tijd heeft ontkend. Hij is niet alleen een loner maar ook een overlever. Hij leeft aan de rand van zijn bestaan.

Het is een plot-driven verhaal. Het plot dient om te kunnen inzoemen op 'waar zit de pijn, waar zit het verdriet en waar zit de uitgang?' verduidelijkt Vekemans. Net als in het theater wordt het verhaal teruggebracht naar een menselijke schaal.

De titel is gekozen om twee redenen. Er is Daan die op een bepaald moment verdwijnt maar er is ook Simon die 25 jaar geleden onzichtbaar werd.

Herbeluister hieronder naar Lot Vekeman in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief