Lode Delputte las de roman 'Beschavingen' waarin de auteur Laurent Binet een alternatieve wereldgeschiedenis schrijft

Fictie Klara

In zijn nieuwe roman 'Beschavingen' bedenkt Laurent Binet een alternatieve wereldgeschiedenis. Journalist Lode Delputte is goed thuis in de Franse literatuur en las het boek.

In 'Beschavingen' ensceneert Laurent Binnet de geschiedenis: hij gaat de hele tijd echte feiten vermengen met verzonnen gebeurtenissen. Een mengsel van news en fake news, waarbij je als lezer de hele tijd wordt uitgedaagd. De kernvraag van Laurent Binet is 'wat als Christoffel Columbus in 1492 nooit was teruggekeerd uit Cuba en wat als, in de 16e eeuw, de Inca's en de Azteken de Indische Oceaan waren overgestoken om Spanje en Frankrijk binnen te vallen en terechtkwamen in een Europa geteisterd door hongersnood, pest en godsdienstoorlogen?'.

'Binet houdt de lezer een soort van spiegel voor, waarin wij in Europa niet de wereld ontdekken maar de Nieuwe Wereld worden. Hij doet hierin aan, wat hij zelf noemt, euchronie, een contrafeitelijke geschiedenisschrijving die een bepaald soort van idealisme in zich draagt. De Inca's en Azteken komen aan als vredestichters, schaffen de inquisitie af. Een beetje in de sfeer van 'Utopia' van Thomas More', vertelt Lode Delputte in Pompidou.

'In welke mate moet je de geschiedenis, meer bepaald die van de Inca's en Azteken kennen, om dit boek te doorgronden en wat wil Binet ons vertellen door zo'n loopje te nemen met de geschiedenis?' wil Chantal Pattyn weten. Volgens Lode is het een indrukwekkend boek door de veelheid aan referentiepunten zoals het humanisme en het beginnend kapitalisme maar een echt verhaal of plot krijg je niet. Binet bevindt zich politiek gezien links en hij wil vanuit zijn mensbeeld recht doen aan wie onrecht is aangedaan.

Chantal vindt het alvast een interessant literair experiment en uitdagend om zo'n boek te lezen. 'Beschavingen' telt 400 pagina's die 'leuk geschreven zijn en het boek leest als een trein' concludeert Lode.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief