© Arnaud Delrue

Lode Delputte las de langverwachte nieuwe roman van Édouard Louis, 'Veranderen: methode'

Autobiografie Klara

Édouard Louis, geboren als Eddy Bellegueule, groeide op in het mistroostige Hallencourt in Noord-Frankrijk, in een kansarm milieu. Hij debuteerde in 2014 en veranderde officieel zijn naam toen hij meerderjarig werd.

'Vloeibare lectuur'

'Veranderen: methode' is zijn nieuw boek dat balanceert op de grens tussen fictie en non-fictie, vertelt Lode Delputte, romanist en journalist, in het programma 'Pompidou' op Klara. Het boek ligt in de lijn van wat de lezer van de auteur gewoon is: een autobiografisch verhaal waarin hij een wrap-up maakt van zijn vorige boeken. Hij heeft al veel over zichzelf geschreven: over zijn drinkende vader - een fabrieksarbeider die een ongeluk krijgt - over zijn moeder en over zichzelf. Dit is zijn vijfde boek: literaire non-fictie verweven met fictie-elementen.

Het boek begint opnieuw bij zijn kindertijd, in een beluik waarvan er foto's in het boek staan. Hij is een dikkerdje dat ruikt naar frietvet, sigaretten en alcohol en daar ook op gewezen wordt en daardoor woest wordt en wraak wil nemen voor die lotsbestemming, die uiteindelijk geen lotsbestemming blijk te zijn. Hij wordt het tegendeel van wat hij was: een bourgeois met een appartement in Parijs en die in luxe hotels gaat slapen. Hij heeft er altijd van gedroomd beroemd te worden en het schrijverschap is maar een instrument om die beroemdheid te bereiken. En dat is gelukt.

Édouard Louis heeft talent: zijn teksten gaan als een mes door de boter, het is vloeibare lectuur: korte zinnen, korte hoofdstukken en heel toegankelijk. Hij bereikt een groot publiek hetgeen bewijst dat hij een gevoelige snaar raakt, aldus Delputte.

Fake it until you make it

De thematiek gaat over het klassenverschil. Daar wijst de schrijver ook telkens op. De woede (onder meer tegen zijn ouders) maakt plaats voor analyse en begrip. Hij is aanbeland in een stadium waarin hij zichzelf heel extreem links noemt en zich engageert. Alleen is niet meteen duidelijk of hij zich hiermee wil afzetten tegen zijn ouders die extreem rechts waren en voor het Front National stemden dan wel vanuit een diepe overtuiging. Delputte denkt dat het dit laatste geworden is.

Édouard Louis is iemand die altijd wordt wat hij eerst speelt: fake it until you make it, parafraseert hij in het boek. Hij bekijkt het burgerlijk worden ook als een fysiek proces. Hij beschrijft dat toen hij bij burgers over de vloer kwam, zag dat zij een ander lichaam hadden dan het zijne: slank, tanden die recht stonden. Hij zag mensen die met mes en vork aten en daar de nodige gebaren bij maakten.

Is zijn leven nu geslaagd? Hij mist ook dingen uit zijn kindertijd. Hij beseft: alle banden zijn hier doorgeknipt. Hoe kan ik hier naar terug? Zijn politieke engagement heeft hiermee te maken, volgens Delputte.

What's next?

Delputte heeft het boek graag gelezen. Zijn enige vraag is: hoe lang houdt de auteur dit vol? Dit is opnieuw autobiografische fictie/non-fictie. Zij die zijn eerste werk vanaf 2014 hebben gelezen, hebben het verhaal ondertussen gekregen. Zal hij zichzelf blijven heruitvinden en daar telkens een paar nieuwe hoofdstukken aanbreien? Het is geen kritiek, maar een bedenking, verduidelijkt Delputte

Beluister hieronder de volledige recensie van Lode Delputte.

Ontmoet Édouard Louis in deSingel

Zin in een avond met Édouard Louis.? Op vrijdag 8 april is de auteur te gast in deSingel. Hij komt er praten over zijn nieuwe boek 'Veranderen: methode'. Journalist Joris Vergeyle modereert het gesprek. Meer info, lees je hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief