De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Lockdown', 'sjarel', 'rien de knots': Ongeveer 10 000 nieuwe woorden in de Dikke Van Dale

Woordenschat Journaal Laat

De zestiende editie van de nieuwe 'Dikke Van Dale' ligt over anderhalve maand in de winkels. En die wordt nog dikker dan de vorige, want er staan ongeveer 10 000 nieuwe woorden in.

'Influencer', 'sjarel', 'rien de knots', 'zottenkot', 'muizenstrontjes', 'streetfood': in 'Thuis' worden deze nieuwe woorden al gebruikt. Samen met vele andere komen ze in de nieuwe Dikke Van Dale, die momenteel ergens in het Noorden van Italië wordt gedrukt.

Veronique De Tier van het Instituut voor de Nederlandse Taal, die ook een boek schreef over nieuwe woorden, legt in het late journaal uit hoe zo'n nieuwe woorden ontstaan: 'Nieuwe woorden ontstaan vooral als er nieuwe situaties komen waarin we nieuwe dingen moeten benoemen. Handelingen of voorwerpen moeten een naam hebben. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij sociale media, maar ook zeker iets nieuws als de coronacrisis brengt verschillende nieuwe woorden met zich mee: corona, lockdown...' Maar ook 'coronakilo's', 'coronakapsels', 'vaccinvoorstekers' of 'priktvertikkers'...

Hoe selecteren ze bij Van Dale die nieuwe woorden? En blijven die dan ook voor eeuwig in het woordenboek?

Bekijk het volledige fragment uit het journaal laat hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief