De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Lize Spit schrijft het Boekenweekgeschenk 2023!

LangZullenWeLezen

In maart 2023 vindt in Nederland de 88ste editie van de Boekenweek plaats, het grote lezersfeest waaraan alle bibliotheken en boekhandels deelnemen. Centraal thema is 'Ik ben alles'. Lize Spit is aangeduid om het Boekenweekgeschenk te schrijven, Raoul de Jong wordt de auteur van het Boekenweekessay.

Het Boekenweekgeschenk is het boek dat onze Noorderburen krijgen wanneer ze tijdens de Boekenweek een ander Nederlandstalig boek aankopen.

Leukste geheim

Lize Spit reageerde zeer enthousiast op het nieuws: ‘Eerder dit jaar werd me de vraag gesteld of ik het Boekenweekgeschenk zou willen schrijven, en nadat ik achteroverviel van verbazing, heb ik natuurlijk meteen ja gezegd. Het was het leukste geheim dat ik ooit heb moeten bewaren.’

‘Ik hoop dat, ondanks en misschien juist omdat de hele wereld op zijn grondvesten davert en we in een periode van grote onzekerheid en verdeeldheid zijn beland, deze Boekenweek zorgt voor welkome afleiding, en dat we tegen de klippen op kunnen vieren dat de taal ons in staat stelt elkaar te begrijpen’, gaat Spit verder.

Ook met haar compagnon de route, Raoul de Jong, is ze erg tevreden. ‘Dat ik straks de Lage Landen mag doorkruisen met iemand die zo sprankelend en getalenteerd is als Raoul de Jong, doet me er nog meer naar uitkijken.’

Het is nog even wachten op haar Boekenweekgeschenk, dat tijdens de Boekenweek van 11 tot en met 19 maart in de boekhandel zal liggen. Deze eer viel ook al andere Vlaamse auteurs als Griet Op de Beeck (2018), Dimitri Verhulst (2015), Tom Lanoye (2012) en Hugo Claus (1989) te beurt.

‘Ik ben alles’

Het thema van deze Boekenweek is dus ‘Ik ben alles’. Daarmee wil de organisatie de pluriformiteit van onze identiteit in de kijker zetten. ‘In tijden van polarisatie kunnen boeken voor verbinding zorgen. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen’, klinkt het bij CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek die de Boekenweek organiseert.

Boekenweek in Vlaanderen

Voor het eerst komt de Boekenweekcampagne ook naar Vlaanderen, in samenwerking met Boekhandels Vlaanderen. Dat houdt in dat er van het Boekenweekgeschenk, geschreven door Lize Spit, ook een aparte Vlaamse editie komt.

Lize Spit schrijft het Boekenweekgeschenk 2023!

Lize Spit reageert dolenthousiast op Facebook en Instagram: Drie keer raden wie het BOEKENWEEKGESCHENK (!!!) schrijft komend jaar😱😱😱 En ook veel liefde voor partner in crime Raoul de Jong die het essay schrijft!

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief