Lieve Blancquaert

Lize Spit in Touché: 'Ik moet leren dat ik niet altijd dingen moet doen voor mensen, maar er ook gewoon kan zijn'

Fictie

Auteur Lize Spit was te gast in de laatste Touché van het jaar. Vijf jaar geleden charmeerde ze 200.000 lezers met haar debuut ‘Het smelt’. Tien dagen geleden liet ze eindelijk haar tweede boek op de wereld los: ‘Ik ben er niet’. Met als missie: meer inzicht krijgen in psychische ziektes.

En Lize weet waarover ze spreekt. In haar omgeving zag ze meerdere mensen lijden aan mentale problemen. En net dat bezorgt haar nu ook een schuldgevoel: kan je je inspiratie halen bij de mensen van wie je houdt? En hoe moet het verder? Met haar nieuwe thuishaven Brussel, haar nieuwe vriend, en haar nog jonge schrijversleven?

Over 'Ik ben er niet'

Simon en Leo zijn een jong koppel. Dan verzinkt Simon in totale rusteloosheid en blijkt -na een aantal merkwaardige gebeurtenissen- dat hij lijdt aan psychische problemen. De balans tussen de twee personages en hoe hun relatie verandert door en met de ziekte, dat is kortweg waar 'Ik ben er niet' om draait.

Van dichtbij meegemaakt

Hoewel Lize Spit zegt dat ze graag haar eigen leven gescheiden houdt van wat ze schrijft, moest ze niet ver zoeken naar het thema van haar tweede boek: 'Ik heb het van dichtbij meegemaakt en toen het thema zich voordeed in mijn eigen leven, ben ik er doorheen gegaan. Ik was de persoon die kon observeren en de ziekte vanbinnen en vanbuiten kon leren kennen.' cHet zorgde ervoor dat de auteur niet moest twijfelen of het wel klopte wat ze neerschreef.

Research

Naast haar eigen ervaringen, heeft Lize ook veel research gedaan. Zo stond ze in nauw contact met Marc Ledoux, een professor en psychoanalyticus die afwisselend werkt in de psychiatrische instelling La Borde in Frankrijk en in Leuven. Ledoux leeft samen met zijn patiënten in de instelling en hielp Spit met het schetsen van een gekleurd beeld: 'Ik vond het heel belangrijk om een genuanceerd beeld te tonen, anders dan het zwart-witte dat men vaak ziet.'

Met haar boek wil Spit ook tonen hoe een dynamiek kan veranderen, want 'het is lastig om als medemens niet mee te lijden met iemand die lijdt. Dat geldt niet alleen voor psychische problemen, maar voor alle ziektes. Het is verbazend hoe lang je je als naaste kan wegcijferen voor iemand die lijdt.

Zielsverwant

Twee jaar geleden is er voor Lize Spit veel veranderd. Ze leerde Rob van Essen, ook een schrijver, kennen tijden het lezen van zijn boek 'De goede zoon'. 'Dat boek was mijn kennismaking met hem en tijdens het lezen van het boek voelde ik een zielsverwantschap. Daarna zijn we verliefd geworden op elkaar en een relatie begonnen.'

Het lijkt evident, al is Rob 25 jaar ouder dan Lize. 'Mensen hebben geen leeftijd', vertelt Spit daarover. 'Mensen hebben een kern vanbinnen die geen leeftijd heeft, al is het wel een nadeel dat een lichaam wél veroudert. Dat heeft consequenties als je een relatie hebt met iemand die veel ouder is. Ik mag daar niet te veel over nadenken, maar dat doe ik wel.' Spit biechte ook op aan Friedl dat ze twintig procent van haar tijd besteed aan piekeren.

Dat Spit daar zoveel over nadenkt, komt naar eigen zeggen omdat ze veel controle wil en graag zoveel mogelijk plant. 'Op lange termijn is dat niet eenvoudig voor mij. Ik kon dan ook op zoek gaan naar iemand die qua leeftijd beter bij me past, maar ik heb het losgelaten.' Lize Spit is zeker van haar liefde, want in Touché geeft ze aan dat ze Rob graag als vader van haar kinderen wil.

Gewoon zijn

De kinderwens mag er dan al zijn, toch zit Lize ook nog met andere zaken die het krijgen van kinderen voorlopig in de weg staan. 'Op een dagelijkse basis raak ik heel veel energie kwijt in het ervoor zorgen dat mensen bij me blijven. Ik heb verlatingsangst en moet nog leren dat ik niet altijd dingen moet doen voor anderen, maar er ook gewoon kan zijn. Momenteel ben ik nog te veel bezig met die verlatingsangst waardoor ik nog geen moeder kan zijn. Ik moet eerst beter worden in gewoon zijn', geeft ze toe.

Voor die angsten gaat Spit een paar keer per maand praten met een therapeut: 'Ik was vroeger ook al in therapie geweest voor een angststoornis, maar nu doe ik een ander soort therapie. Ik kan niet zomaar meer mijn verhaaltje vertellen, maar krijg nu oefeningen. Dat heeft me inzichten gegeven en dat helpt me.'

Herbeluister Touché met Lize Spit op Radio 1.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief