VBKU - Robert Laffont

Georges Salines verloor zijn dochter Lola tijdens de aanslag op de Bataclan - hij schreef samen met de vader van één van de daders een boek

Boekenmarathon VRT MAX

Op 13 november 2015 wordt Parijs opgeschrikt door een reeks terreuraanslagen. Ook de concertzaal de Bataclan was een doelwit. In 'Na de Bataclan' stellen 2 getroffen vaders de vraag 'Hoe kan het dat de levens van onze kinderen, die allebei achtentwintig waren, zo anders zijn verlopen?'. De zoon van de ene vader pleegde de aanslag, de dochter van de ander kwam om het leven.

Amimour is de vader van Samy, een seculier opgevoede maar geradicaliseerde jongen met Frans-Algerijnse wortels die het vuur opende op de concertgangers. Salines is de vader van Lola, een jonge uitgever van kinderboeken en liefhebber van stevige rockmuziek. Hoewel de werelden van beide vaders mijlenver van elkaar af staan, gingen ze met elkaar in gesprek en ontwikkelden ze een bijzondere vriendschap.

Tom De Cock gaat in gesprek met Georges Salines tijdens De Boekenmarathon op VRT NU.

Oproep voor begrip en dialoog

Het was Amimour die Georges in 2017 contacteerde. Salines is voorzitter van ‘13onze15’, de vereniging voor nabestaanden van de terreur van 15 november. De vader van Samy voelde zich ook slachtoffer.

'Uit welke familie kwam de geradicaliseerde Samy?' vraagt Tom aan Georges. Samy genoot een seculiere opvoeding en groeide op in een doorsnee familie met dezelfde bezorgdheden die andere families hebben en zeker geen terroristenfamilie.
Salines koestert geen haatgevoelens t.o.v. de daders, maar verafschuwt wel wat ze hebben gedaan. ‘Il nous reste les mots’ is de oorspronkelijke titel van ‘Na de Bataclan’ en is een pleidooi om te blijven praten, ook nu na de recente aanslagen in Frankrijk.

Herbekijk het gesprek met Georges Salines op VRT NU.

Meer info over het boek en de planning van de Boekenmarathon vind je op www.boekenbeurs.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief