Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Literaire uittips LangZullenWeLezen

Nog op zoek naar een leuke uitstap deze zomer? Heel wat evenementen en musea zetten deze zomer auteurs, striptekenaars of boeken in de kijker. Een selectie:

Ontmoet auteurs en andere lezers tijdens TAZ#21 in Oostende

Van 23 juli tot en met 8 augustus kan je in Oostende, bij een koffie en croissant, keuvelen over boeken tijdens TAZ (Theater Aan Zee). Verdiep je tijdens de zomer in de nieuwste boeken van Peter Terrin, Tommy Wieringa, Geert Mak, Lize Spit, Sien Volders, Ibe Rossel, Annelies Verbeke of Jeroen Olyslaegers en ga er tijdens De Leesclub samen met andere lezers dieper op in. Naast de Leesclub zijn de auteurs ook zelf present op TAZ om hun boek voor te stellen. Eén fervente lezer uit de Leesclub mag alvast mee aan tafel schuiven.

Meer fan van poëzie? Carl Norac, huidig dichter des vaderlands, is dé festivaldichter. Hij gaat in gesprek met zijn opvolger Mustafa Kör en schrijft dagelijks in het Nederlands en Frans een festivalgedicht. Lisette Ma Neza, Joke van Leeuwen, Hosheng Ossi, Caroline Pauwels, Gerda Dendooven, Bart Moeyaert en vele anderen brengen allen op TAZ 'een ode aan' en Marcel Vanthilt bezingt de mooiste jenevergedichten.

Lees hier meer info over het literatuurprogramma van TAZ en de ticketreservatie.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


Gedichtenparcours Kunstenfestival Watou

Vorig jaar bleef het stil in Watou, op een poëtische fietsroute na. Deze zomer neemt het Kunstenfestival de draad weer op, met de nadruk op meerstemmigheid. Voor de poëzie selecteerde curator Peter Verhelst 40 dichters. Hij koos voor zowel gevestigde namen als Stefan Hertmans of Miriam Van hee als voor jong aanstormend talent als Bernke Klein Zandvoort of Yousra Benfquih. Een aantal verzen wordt ingesproken door onder meer Wannes Cappelle of Charlotte Adigéry. Een selectie van 14 gedichten is ook te ontdekken langs het 'Gedichtenparcours Watou 2021'. Natuur en poëzie komen samen in een fietstocht van 31 km tussen Poperinge en Watou.

Het 'Gedichtenparcours Watou 2021' is vrij toegankelijk. De fietskaart is vanaf 3 juli 2021 gratis te verkrijgen in de onthaalpunten van het kunstenfestival, de toeristische infopunten en bij de dienst toerisme van de Stad Poperinge.

De andere gedichten komen aan bod in het kunstenparcours van ‘Watou 2021’. Hiervoor is een betalend ticket nodig. Kaartjes reserveren kan nu al op Kunstenfestival Watou.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


Buitengelezen - nieuwe reeks van Uitgelezen-in-open-lucht

Boekenprogramma Uitgelezen verhuist ook deze zomer naar buiten: onder de vlag Buitengelezen verwelkomen vaste panelleden Jos Geysels, Fien Sabbe en Anna Luyten tal van auteurs en muzikale gasten.

Met o.m. Fikry El Azzouzi., Josse De Pauw en Liesbeth Van Impe. De live muziek is van Leonie Gysel (Arsenal, ex-Zita Swoon).

Plaats, datum en uur van afspraak is de Bijlokesite in Gent op 14, 21 en 28 augustus, telkens van 14u tot 16u. Je kan er gratis naar toe: first come = first served. Meer info over de boeken en de gasten lees je op de website van de Voo?uit.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


Amoras-striptekenaar Charel Cambré in Brusselse Stripmuseum

Charel Cambré, winnaar van de Bronzen Adhemar 2020 en bekend van stripreeksen als Amoras, Filip & Mathilde en Mega Mindy stelt momenteel tentoon in het Stripmuseum in Brussel. De tentoonstelling 'In het hoofd van Charel Cambré' geeft een overzicht van het werk van Charel Cambré tot nu toe.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


Solotentoonstelling van striptekenaar Brecht Evens

Van de internationaal gelauwerde striptekenaar Brecht Evens, zelf afkomstig uit Hasselt, loopt nu de eerste solotentoonstelling met zijn tekeningen in zijn eigen stad. Op twee locaties zelfs: in museum Het Stadsmus en in Villa Verbeelding. In Hasselt zijn onder meer prenten te zien uit zijn laatste boek 'Het Amusement', waarvoor hij bekroond werd in Angoulême.

Bekijk de reportage over deze tentoonstelling in Het Journaal.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


Lectrr op het Internationaal Cartoonfestival in Knokke

Lectrr is de huiscartoonist van De Standaard en hij debuteerde onlangs als auteur met 'We mogen niks meer zeggen'. Dit jaar is Lectrr de speciale cartoongast op het Internationaal Cartoonfestival in Knokke. Ontdek de wondere wereld van Lectrr in zijn eigen onafhankelijke staat Lectrrland met aan het hoofd zichzelf als verlicht despoot. Want humor moet er zijn. Als uitnodiging tot reflectie. Alleen een volledig rechtvaardige samenleving heeft geen cartoons nodig.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


150 jaar Stijn Streuvels: fotografe Bieke Depoorter stelt tentoon in zijn 'Lijsternest'

150 jaar geleden zag schrijver Stijn Streuvels het levenslicht. Dat wordt gevierd met allerlei activiteiten, tentoonstellingen en de heruitgave van vijf van zijn klassiekers. De internationaal bekende fotografe Bieke Depoorter, geboren in Streuvels' dorp Ingooigem, verbleef een poos in zijn huis, samen met de Amerikaanse auteur Gideon Jacobs. In de expo 'De lijn/The line' vertellen ze een bijzonder verhaal over grenzen. Opvallend: een van de foto's van Bieke Depoorter staat vlak voor het beroemde raam aan de schrijftafel van Streuvels.

Lees er hier meer over.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer


Paul van Ostaijenwandeling in Antwerpen

In 2021 is het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd en vieren we 100 jaar 'Bezette Stad'.

Duik onder in het leven van de te vroeg gestorven dichter en verken het Antwerpen van Van Ostaijen via de Paul van Ostaijenwandeling. Ze brengt je naar de plekken die belangrijk waren in zijn leven en houdt halt waar de sleutelpassages uit zijn meesterwerk zich hebben afgespeeld. Zo kom je voorbij zijn geboortehuis in de Lange Leemstraat, in de uitgangsbuurt en het havenkwartier. In het Letterenhuis kan je het manuscript van 'Bezette Stad' bekijken dat recent door de Vlaamse overheid werd aangekocht.

De Paul van Ostaijenwandeling is een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap, in samenwerking met het Letterenhuis. Je kan de wandeling ook op eigen houtje doen met de Erfgoedapp.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Bestemming: bib!

De ultieme zomeruittip is misschien wel deze: 'Bestemming: bib!' Reizen in boeken: geen code rood of oranje en zonder bestemmingsgevaar!

Wie tussen 3 en 18 jaar is en zin heeft in een leestrip, kan in de bibliotheek een reispas afhalen en zo meedoen aan 'Bestemming: bib!'. Verzamel een stempel in je reispas per gelezen boek en wie een volle reispas heeft, maakt kans op een prijs. Hoe het werkt het lees je hier.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Voor nog meer literaire uittips bij jou in de buurt, raadpleeg de kalender op langzullenwelezen.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief