Literaire pareltjes uit ons VRT-archief n.a.v. VRT Boekenmaand

VRT Boekenmaand VRT Archief

In Antwerp Expo interviewden Bent Van Looy en Tom De Cock deze week samen meer dan 200 literaire gasten van op Lees! Het Boekenfestival. Alles kan je op VRT NU herbekijken. Dat is op zijn minst memorabel te noemen. Deze week zal alvast net zoals de editie van vorig jaar het VRT-archief in gaan als 'langste Vlaamse boekenprogramma ooit'. Maar welke aandacht schonk de VRT eerder al aan lezen, boeken en schrijvers?

Herman Brusselmans en Walter van den Broeck zaten bij Tom in de Boekathon-zetel. Dat zijn ondertussen levende legenden in de de literaire wereld. We doken ons rijk VRT-archief in op zoek naar wat er eerder al met hen opgenomen werd. Herman Brusselmans blijkt vrij nostalgisch te zijn en blikte 2 jaar geleden terug op de streken die hij in zijn jonge jaren met Tom Lanoye uithaalde op de Boekenbeurs.
5 november 1985 stelde Tom Lanoye trouwens 'Een slagerszoon met een brilletje' voor op de Boekenbeurs. Ideaal om op 5 november 2021- dag op dag- nog eens boven te halen.

Dit jaar waren het Bent en Tom die de interviews verzorgden. In de jaren 90 presenteerde Chantal Pattyn als vliegende reporter een boekenprogramma van op de Boekenbeurs. Bijzonder interessant om te zien hoeveel boeken je in die tijd voor 5000 frank kon kopen.

En wat zag de jeugd er toch anders uit in 1962! En blijkbaar lazen de jongeren toen nog best wel veel en vooral 'pockets'. Maar de vrees voor 'ontlezing' was er al en de schuldige was 'de opkomst van de massamedia'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief