Chen Vandeput

Lisa Weeda debuteert met het bijzondere verhaal van haar Oekraïense grootmoeder - Ontdek er meer over in de podcast Groen Gebladerte

Debuut Radio 1

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de achtste en laatste aflevering krijgt Lisa Weeda in Utrecht het bezoek van Tom. De podcast staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Wie is Lisa Weeda?


Hoeveel hybride multitransimmersivemedia-regisseurs ken jij? Lisa Weeda (32) is een force of nature, die experimenteert met vertelvormen, van literatuur tot virtual reality. Begin oktober verscheen haar debuutroman Aleksandra. Gebaseerd op het bijzondere verhaal van haar Oekraïense grootmoeder; een epische familievertelling over een land en een stamboom die voortdurend door oorlog en geopolitiek doorkruist worden; in een heel originele, eigen stijl.

Er werd in onze familie heel erg gezwegen over het verleden. Tot mijn grootvader overleed. Toen werd mijn grootmoeder iets losser, en kwam ik erachter dat ze een Ostarbeiterin was: ze werd als meisje uit Oekraïne naar Duitsland gevoerd om te werken. En ze ging nooit meer echt terug naar huis. Daar wou ik over schrijven.

Lisa Weeda

Je bent wat je leest: de boekenkast van Lisa Weeda

Het mag je niet verbazen dat Tom De Cock in de bibliotheek van Lisa heel wat boeken ontdekt die verband houden met haar familiegeschiedenis en achtergrond. Vooraleer hij bij haar op bezoek gaat, leest hij 'Zinkjongens' van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Hierin tekent de schrijfster in een realistsche, ijzingwekkende stijl de gruwel op van de tien jaar durende Sovjetoorlog in Afghanistan in de jaren 80. Soldaten, officieren, moeders: ze doen allemaal hun verhaal over een compleet zinloos conflict waar vooral over moest gezwegen worden. Alexijevitsj is één van de grote helden van Lisa Weeda.

Dit zijn de andere boeken die Lisa ter sprake brengt in Groen Gebladerte:

 • Valeria Luiselli – Vertel me het einde
 • Charlotte Perkins Gilman – Herland
 • Connie Palmen – De wetten
 • Connie Palmen – I.M.
 • Alma Mathijsen – Ik wil geen hond zijn
 • Alma Mathijsen – Bewaar de zomer
 • Gerda Blees – Wij zijn licht
 • Ezster Steierhoffer – Imagine Moscow
 • Bas van der Plas – Ostarbeit: Sovjetslavinnen voor Nazi-Duitsland
 • Timothy Snyder – Bloodlands
 • Tsead Bruinja – Binnenwereld, buitenwijk, natuurlijke omstandigheden: gedichten
 • Radna Fabias – Habitus
 • Guy Deslisle – Jerusalem
 • Jiri Weil – Mendelssohn op het dak

Tijdens de Boekathon live vanop LEES! Het boekenfestival was er een blij weerzien tussen Lisa Weeda en Tom De Cock. Bekijk het gesprek op VRT NU.

Op 6 december kwam Lisa Weeda naar het programma Pompidou op Klara. Beluister het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief