'Linnaeus. De man die de natuur rangschikte'- Herbeluister Interne keuken over de vader van de plantkunde

Biografie Radio 1

Het nadeel van dikke boeken is dat er vaak interessante zaken in staan. Dingen waar je op de radio over wil praten, maar soms zit er ook iets tussen waar je geen blijf mee weet. Een goed verhaal dat helemaal los staat van de rest van het boek.

Neem nu de nieuwe biografie van Linnaeus (1707-1778), van Gunnar Broberg over de beroemde 18de eeuwse wetenschapper uit Zweden die ons de taxonomie, de dendrochronologie en de bloemenklok schonk, om maar een paar dingen te noemen.

Daar staat een sterk verhaal in over zijn zus, Emarantia. Die was ooit ziek, maar is op wonderbaarlijke wijze genezen door haar in de warmte van een vers opengesneden schaap te wikkelen. Geef toe, een straf verhaal, maar daar kan je weinig mee op de radio.

Of dat de papegaai van Linnaeus ‘Sti in!’ (Kom binnen!) kon roepen. Tegen de middag schreeuwde hij ‘Herr Carl, klockan är tolv!’ (Mijnheer Carl, het is twaalf uur!) En de tuinman werd steevast verwelkomd met ‘Snyt dig, Löfberg!’ (Snuit je neus, Löfberg!). Koen Fillet en Sven Speybrouck vinden dat plezant. Voor een ernstig gesprek over Linnaeus nodigden ze Sofie Meeus van de Plantentuin van Meise. Zij las net als Sven de nieuwe biografie over de vader van de plantkunde.

De grootste verdienste van Linnaeus is dat hij de planten en dieren in een soort orderlijk systeem heeft gestopt. Een ander belangrijke verdienste is de binominale nomenclatuur of de manier waarop hij de namen gaf aan de planten en de dieren. 'Homo sapiens' is door hem bedacht. Het was ook iets dat je volgens Linnaeus kon worden. Het onderscheid met 'Homo ferus' of de wilde mens zat 'm in het feit dat de Homo sapiens van zichzelf weet dat hij mens is. En voorbeeld van de Homo ferus is het wolvenkind.

Hij is de mens nog verder gaan opdelen in variëteiten. Linnaeus zat er ook af en toe naast, blijkt nu ('de walvis is geen vis'). Zijn verdienste schuilt vooral in het feit dat hij als eerste een systeem bedacht. Hij inspireerde Darwin en zijn systeem 'in essentie' wordt nu nog steeds gehanteerd. Zijn belangrijkste publicatie, 'Systema naturae', is vergelijkbaar met 'The Origin of Species' van Darwin.

Linnaeus was populair: hij werd aanbeden door zijn studenten en had de allure van een hedendaagse rockster, vertelt Sofie. Maar hij had ook zijn kleine kantjes...

Herbeluister hieronder Interne keuken over de vader de plantkunde.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief