Linde Merckpoel en Jeroen Meus over hun liefde voor Roald Dahl in Culture Club

Kinder- en jeugdboeken Radio 1

Deze week raakte bekend dat Netflix de rechten van het hele oeuvre van Roald Dahl heeft gekocht. Fans van Dahl, zoals Linde Merckpoel en Jeroen Meus, kunnen dus uitkijken naar nieuwe reeksen, films en tekenfilmreeksen. In Culture Club vertellen ze over hun liefde voor de Brit, auteur van heel wat spannende en vreemde verhalen.

Linde Merckpoel: 'Hoe meer Dahl, hoe meer vreugd!'

Linde Merckpoel heeft als allereerste herinnering aan Roald Dahl 'De Grote Vriendelijke Reus (GVR)'. 'De spannendste boeken zijn de boeken die je als kind zelf kan lezen in stilte. Als kind kies je dan een boek met iets groter gedrukte letters en zinnen', vertelt ze. En voor haar was dat De GVR. Haar favoriete Dahl in de categorie kinderboeken is 'Ieorg Idur', over een man die boven een vrouw met een schildpad woont. Hij is verliefd op haar en probeert haar op een slinkse wijze te versieren, wat zeer moeilijk is. Die dame heeft alleen maar oog voor haar kleine schildpad, Rudi. Hij bedenkt een toverspreuk - 'Ieorg Idur' - wat een omkering is van 'groei Rudi'. Het is een heel grappig boek waarin alles steekt dat verklaart waarom ze zo'n liefhebber van Dahl is.

Waar hij in de kinderboeken een beetje stout is, gaat hij in de boeken voor volwassen heel wat verder: 'daar druipt de seks van af', vertelt Merckpoel. Haar favoriet is hier 'My Uncle Oswald', een onwaarschijnlijk grappig verhaal, waarvan ze hoopt dat het ook verfilmd wordt. De Netflix-plannen doen haar alvast uitkijken naar nieuwe verfilmingen want er is nog heel veel onontgonnen Dahl-materiaal. Weinigen weten dat Dahl ook een James Bond-verhaal heeft geschreven: 'You Only Live Twice'.

Jeroen Meus probeert zijn Dahl-liefde door te geven aan zijn zoon

Jeroen Meus maakte kennis met Dahl tijdens een chirokamp toen zijn leider voorlas uit De GVR. Zijn lievelingsboek? 'Dat is net als bij je lievelingsgerecht moeten kiezen tussen rode kool met worst en aardappelen en witlof in de oven', vindt Meus. Maar De GVR vindt hij briljant. Het is het ideale jeugdverhaal: er zit spanning, liefde en een beetje gruwel in.

Meus probeert zijn liefde voor Dahl door te geven aan zijn zoon. Hij heeft in zijn kast trouwens ook twee gesigneerde kookboeken van Dahl staan.

Meus is gematigd enthousiast bij de toekomstige Netflix-verfilmingen tenzij een Tim Burton die 'Sjakie en de Chocoladefabriek' regisseerde, er zich mee moeit. Gezien kinderen minder lezen, is een kennismaking met Dahl via het scherm misschien de aanleiding om ook zijn boeken te gaan lezen, hoopt Meus.

Beluister Jeroen Meus en Linde Merckpoel over Roald Dahl in Culture Club op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief