'Liever Niet'- 'Verplicht je kind niet om volwassene een kusje te geven - dat helpt later!'

VRT Boekenmaand Boekathon

In dit kinderboek 'Liever niet' gaat het hoofdpersonage Manoe mee naar de verjaardag van Oma. Op het verjaardagsfeest zijn bekende en onbekende bezoekers. Dat is leuk en spannend, want er zijn heel veel mensen. Gelukkig gaan de papa en mama van Manoe ook mee. Maar dan willen de feestgangers allemaal een kus en een knuffel van Manoe. Af en toe denkt Manoe 'liever niet'!

Auteur Zarissa Windzak schreef dit boek omdat ze zelf ook moeite heeft om grenzen af te bakenen. En dat is dubbel: enerzijds is ze zelf opgevoed met beleefdheid en respect, en wil ze anderen niet kwetsen. Anderzijds wil ze niet over zich heen laten lopen.

Zarissa denkt ook dat als je je grenzen als kind leert aangeven, dat je later ook makkelijker ‘nee, liever niet’ kan zeggen tegen bv. een werkgever of collega. Daarom staan er op de laatste bladzijden van het boek regels die ouders en kinderen samen kunnen bespreken én toepassen in hun leven. Want vaak staan ouders er gewoon niet bij stil als ze aan hun kind zeggen om oma een kus te geven. Herkenbaar voor Tom De Cock… Hij staat dus te popelen om dit boek te lezen met zijn eigen dochter.

Maar Tom heeft nog een reden om ‘Liever niet’ een warm hart toe te dragen. Zarissa Windzak heeft namelijk Surinaamse roots en miste rolmodellen in haar eigen jeugd. Daarom was zij zo blij dat de illustraties van Simon Buijs zijn. Ook hij komt van daar en samen dompelen ze de lezertjes onder in een Surinaams bad. Dit is een enorme meerwaarde voor Zarissa. En ook voor Tom wiens dochter een kleurtje heeft. Hij vindt trouwens persoonlijk dat er het voorbije jaar veel vooruitgang is geboekt qua diversiteit in kinder- en jeugdboeken. 'Laat ons dus dit inclusieve pad verder inslaan!', besluit hij.

Fijn om weten is dat Zarissa ook een webwinkel heeft waar ze inclusief speelgoed en boeken verkoopt. De uitgeverij van haar boek heet 'Wilde Haren' en heeft ook veel aandacht voor inclusieve boeken.

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief