Lieven Vandenhaute heeft 3 weken gespijbeld om alles van Gerard Reve te lezen

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Lieven Vandenhaute mocht vandaag op het Radio 1 Boekenfeest als eerste gastpresentator aanschuiven bij Bent Van Looy in de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Vandenhaute noemt zichzelf een redelijk selectieve lezer. Die het zelfs aandurft om – als een boek hem niet interesseert - dat geeuwend en gapend opzij te leggen. Maar hij deelt dan ook zijn leven met auteur Erwin Mortier.

Lieven kan echt genieten van de taal an sich, van de vorm, van de prachtige taalbeheersing zoals bv. Jeroen Brouwers die bezat. Daarom kiest hij vandaag als thema ‘stijl’. Zonder stijl geen inhoud. Hij vindt dat verhalen zo ontroerend moeten geschreven zijn, dat de lezer het gevoel krijgt dat hij leest over zijn eigen jeugd, en niet over die van de schrijver. Dàt is stijl of talent.

Als kind las Vandenhaute 'De Rode Ridder'. Op de middelbare school gaven de 'slechte' leraren Nederlands alleen brave, keurige, ongevaarlijke, hygiënische boeken als leesvoer! Maar toen hij als 18-jarige aan de universiteit begon, leerde hij Gerard Reve kennen. Wat een schok!

Lieven zag hem in de vroege jaren 80 eerst op TV en was op slag verliefd: op zijn stem, zijn humor, zijn ironie, zijn grimassen. Het begin van zijn leven als Reviaan. Hij heeft drie weken gespijbeld om werkelijk alles te lezen van zijn oeuvre. Hij zoog het op als een spons. Het kwam letterlijk fysiek binnen.

Groot was dan ook zijn vreugde toen hij Reve mocht interviewen. Ze hebben toen een tweetal jaren intensief contact gehad. 'Gerard was een kunstwerk, alleen was de realiteit nog erger. Reve kon gezellig zijn, maar ook ongezellig.'

Vroeger was Reve een inspiratiebron voor een hele generatie schrijvers: Herman Brusselmans, Christophe Vekemans, etc. Maar omdat Lieven besefte dat Reve voor de jongeren van vandaag een compleet onbekende is, heeft hij er een podcast voor Radio 1 over gemaakt. 10 afleveringen lang. Om de magie en de betoverende kracht van deze auteur, die 15 jaar geleden overleden is, weer te laten (her)leven. Binnenkort te horen op Radio 1.

Herbekijk de interviews van Het Radio1 Boekenfeest op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief