Lieven van Gils geeft boekentips voor 18-jarigen

Boekentips Radio 1

'The Measure of Our Success' is geschreven door een Amerikaanse kinderrechtenactiviste Marian Wright Edelman. Het boek is een brief die ze aan haar zonen schreef toen die net 18 werden. En daarin zitten 25 levenslessen die ze haar kinderen wil meegeven. Misschien zijn er nog wel boeken die van belang kunnen zijn voor iemand die nog kind is in zijn dromen, maar volwassen in zijn gedachten? We vragen inspiratie aan de presentator van het gloednieuwe boekenprogramma 'Zomerhuis met boeken' op Radio 1, Lieven Van Gils.

De 30-minuten regel

Lieven probeert zijn zonen, 20 en 16 jaar, al heel hun leven aan het lezen te krijgen, niet altijd met succes, het is work in progress. Ze zijn wat lezen betreft nog zoekende. Voor Lieven zelf was 'The World According to Garp' van John Irving zo'n game changer. Hiermee ontdekte hij dat lezen plezier kan bezorgen.

Het komt er dus op aan dat ene boek te vinden dat die de liefde voor boeken wakker maakt en daarvoor moet je wel veel boeken 'proberen'.

Lieven heeft met zijn jongste zoon de afspraak: 'in alle schoolvakanties, een half uur per dag lezen en dat mag van alles zijn, inclusief de sportpagina's van een krant, maar hij moet het wel écht lezen. Ik zie het hem nu af en toe doen, zich terugtrekken in mijn bureau met een boek. Vorige week is hij 'Kaas en de evolutietheorie' van Bas Haring begonnen. Een boek dat op een bevattelijke manier de evolutietheorie uitlegt. Dat heeft hij met heel veel plezier gelezen en er dingen van opgestoken. En een paar weken geleden is hij ook begonnen in 'De wereld van Sofie' van Jostein Gaarder. Een klassieker over de geschiedenis van de filosofie, verpakt in een avonturenverhaal. Hij is gestopt op pagina 432, na Karl Marx. Ik denk niet dat er een communist aan hem is verloren gegaan. Maar hij probeert. Nu is hij bezig in 'Het diner' van Herman Koch, een roman. Daarin vinden ze nog het meest inspiratie, in een verhaal, of het nu echt is gebeurd of niet.'

Er is ook de goede regel dat je een boek mag wegleggen als het je niet bevalt, vult Sofie aan.

Tijdens de lockdown betrapte Lieven zijn oudste zoon, na het studeren, met een boek over ondernemen dat hij zelf heeft ontdekt: 'The $100 Startup' van Chris Guillebeau. Dat is zijn The World According to Garp.

'Zomerhuis met boeken', vanaf zondag 5 juli

De hele zomer deelt Lieven Van Gils boekentips uit in het nieuwe boekenprogramma 'Zomerhuis met boeken'. De eerste gast op zondag 5 juli is Stephan Vanfleteren. De week daarop staat 'De kolibrie' van Sandro Veronesi centraal, voor Lieven nu al het zomerboek van het jaar!

Herbeluister Lieven Van Gils in 'De wereld van Sofie' op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief