Lieven Scheire las 'Het drielichamenprobleem: 'In een tijd waar complottheorieën welig tieren, ben ik blij dat het bij fictie blijft'

Science Fiction Culture Club

Lieven Scheire las de Chinese literaire sensatie 'Het drielichamenprobleem' van Cixin Liu. Barack Obama en Jeff Bezos tipten het al als een van hun favoriete boeken. Binnenkort wordt 'Het drielichamenprobleem' ook een serie op Netflix. Hoog tijd om je in te lezen in de Chinese literaire hype. In de nieuwe Uitgelezen, die je op paaszondag kan zien op Podium 19 wordt het boek op tafel. En Lieven Scheire mocht er in Culture Club op Radio 1 ook meer over vertellen.

'Het begint in de nabije toekomst, alles is nog normaal en dan plots beginnen rare dingen te gebeuren. Die een verklaring nodig hebben. En zo kom je dan in de science fiction terecht. Voor mensen die afknappen op science fiction: het is een goed geresearcht boek, mensen die technologie en wetenschap volgen, die zullen niet afhaken en weten dat heel veel dingen uit het boek effectief in de pipeline zitten. Het is een aangenaam boek om te lezen. Er zit suspense in en een goede psychologie-ontwikkeling van de personages. En het speelt zich af tijdens de Chinese revolutie. Dus je leert ook meer over die geschiedenis. Het is dus een rijke leeservaring', vertelt Scheire.

'Het verhaal gaat over complottheorieën. Ik ben blij dat het hier bij fictie blijft. Of het een nieuwe Dan Brown wordt? Van hem werd soms gezegd dat hij op los zand stond en dat hij te snel ging met het verzinnen van samenzweringstheorieën. Het verschil hier is dat het goed onderbouwd is', gaat Scheire door.

'Er zit veel wetenschap en technologie in het boek. Het drielichamenprobleem op zich is al een probleem uit de mechanica. Als 2 hemellichamen rond mekaar draaien, zoals de maan en de aarde, kan je dat heel goed uitleggen en wiskundig berekenen. Zodra er 3 lichamen in het spel komen is er eigenlijk geen wiskundige berekening meer mogelijk. Voor mensen die thuis zijn in wetenschap en technologie is dit echt een verrijking. Maar voor wie er niet in thuis is, lijkt het me niet iets om op af te knappen, want alles wordt goed uitgelegd. Ik snap echt waarom Netflix dit boek zal verfilmen. Het is een echte pageturner en filmisch is er veel mogelijk. Uiteraard is China ook een grote nieuwe afzetmarkt', besluit Scheire.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief