Lien Verpoest, auteur van 'Rusland, onveranderlijk anders' over wat Oekraïne en Rusland verbindt en scheidt

12-12 Espresso

Met Ruslandkenner en docent Slavische geschiedenis aan de KU Leuven, Lien Verpoest gingen ze in Espresso op Klara op zoek naar wat Oekraïne bindt en scheidt. Verpoest volgt Rusland en Oekraïne, de Oost-Slavische regio op de voet. Zij schreef ook het boek 'Rusland onveranderlijk anders'. De grote vraag over het boek is of Rusland wel zo veranderd is?

Lien Verpoest had de oorlog niet meteen zien aankomen. 'Dat het zo snel zou gaan en de omgang van de invasie?' Ze hadden de dag van de inval een conferentie met Russische, Oekraïense en Wit-Russische collega's. 'Dat het zo snel zou gaan, had niemand verwacht'. Verpoest heeft nog contact met Oekraïense collega's. Ze hebben ook collega's aangeschreven om te vragen hoe het met hen gaat. Eén daarvan komt morgen naar Leuven en zal hier opgevangen worden. Dat zijn mensen van universiteiten die al gebombardeerd zijn.

Bestaat er iets als een Oekraïense cultuur? 'Er is een enorme verwevenheid. Een aantal Russische componisten zijn in onze ogen Russisch maar zijn in Oekraïne geboren. Je hebt uiteraard ook bekende Oekraïense schrijvers. De bekendste is Taras Hryhorovytsj Sjevtsjenko. Oekraïene is een modern land, maar er is een culturele traditie die naar hun kozakkencultuur verwijst. Zij vormen een belangrijk component van de Oekraïense geschiedenis. Het waren gevluchte jonge mannen, vanaf de zestiende eeuw, die aan de grens van Rusland en Polen op zoek gingen naar een vrijer leven. Je had Kozakkengroepen zowel in Rusland als Oekraïne. Maar de kozakken in Oekraïne vormden in de 17e eeuw een soort van Kozakkenstaat. En dat is een heel rijke cultuur. En dat gaat door tot nu. Ik zag op het nieuws nog een paar Oekraïense vluchtelingen zeggen: wij kunnen dit aan, want wij zijn een Kozakkenvolk', vertelt Verpoest.

'De kozakken hadden een typisch kapsel. En je ziet al van 2014 dat jonge Oekraïners dat kapsel weer aannemen en daarmee een statement maken, zegt Verpoest.

Luister hieronder naar het volledige gesprek:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief