Stephan Vanfleteren

'Lichamen' van Peter Verhelst - geïnspireerd door de recente lockdowns en isolaties

Fictie Pompidou

Peter Verhelst heeft een en ander te vieren. Hij wordt 60, hij krijgt binnenkort de Constantijn Huyghensprijs èn hij heeft een nieuwe novelle uit: Lichamen, verschenen bij De Bezige Bij.

In 'Lichamen', de nieuwe novelle van Peter Verhelst, scharrelt een persoon door een door de natuur overwoekerde en verlaten stad. Nauwelijks een mens te bekennen, slechts de overblijfselen van zijn levenswijzen. Dat klinkt eenzaam en dat is het ook. Voor Lichamen liet Verhelst zich namelijk inspireren door de recente lockdowns en verplichte isolatie.

Een boek over momenten en herinneringen. Op de achterflap staat dat de hoofdfiguur een man is, 'maar dat hoeft niet zo te zijn', legt Verhelst uit. Het is iets waar hij overheen gelezen heeft. We overschrijven vaak herinneringen die ons pijn doen, dat is een overlevingsstrategie. En dit boek zorgt voor een nieuwe leefbare wereld. Een boek over leven in eenzaamheid.

Het is een boek zonder doortimmerd plot, want dat vindt Verhelst net zo banaal als de meeste mensenlevens. Wel bevat Lichamen prachtige literaire beelden. Want die hebben we immers het hardst nodig om te kunnen overleven in isolement.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief