Jelmer de Haas

Libris Literatuur Prijs 2022 voor roman 'Wormmaan' van Nederlandse auteur Mariken Heitman

Fictie VRT NWS

De 29e Libris Literatuur Prijs gaat naar de Nederlandse auteur Mariken Heitman en haar tweede roman 'Wormmaan', over ecologie en identiteit. De Libris is een van de grote boekenprijzen in het Nederlandse taalgebied. De winnaar ontvangt 50.000 euro. Op de shortlist stonden geen boeken meer van Vlaamse auteurs.

Uit een shortlist van zes romans koos de jury van de Libris Literatuur Prijs, met als voorzitter de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de winnaar: 'Wormmaan', nog maar de tweede roman van de Nederlandse auteur Mariken Heitman.

De jury prijst het originele karakter van 'Wormmaan', een 'boek dat qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft'. Het is een verhaal dat 'tegelijk hedendaags is en de geschiedenis van de mensheid omspant.' Het speelt zich inderdaad zowel nu af als duizenden jaren geleden.

'Wormmaan' gaat over Elke, die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt, op zoek naar een oererwtensoort, maar ook naar haar eigen genderidentiteit. Parallel aan Elkes zoektocht vertelt 'Wormmaan' over onze verre voorouders en over het personage Ra, een eenling die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken.

Via een erwtensoort 'becommentarieert Heitman onze omgang met het ecologisch systeem en met de menselijke verscheidenheid – een originelere en meer gedurfde insteek is in de Nederlandstalige literatuur niet makkelijk te vinden,' vindt de jury van de Libris Literatuur Prijs, die over een 'triomf van literaire verbeeldingskracht' spreekt.

Lees verder op vrtnws.be

Podcasttip

Wil je meer weten over 'Wormmaan' en Mariken Heitman? Luister naar 'De Shortlist', de podcastreeks waarin lezers praten over de genomineerde boeken voor de Libris Literatuur Prijs en de auteurs worden geïnterviewd.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief