Jutka Rona / MA

Lezen op eigen risico: Willem Frederik Hermans - luister naar de special op Klara

Klara

Op 1 september is het precies honderd jaar geleden dat Willem Frederik Hermans geboren werd. Prozaschrijver, essayist, hoogleraar geografie en boze polemist ... Heleen Debruyne en Christophe Vekeman nemen de vele gedaanten van W.F. Hermans onder de loep in twee afleveringen van Pompidou.

In aflevering 1 gaan Hermansfanaat Christophe Vekeman en Hermansbiograaf Willem Otterspeer op zoek naar het wereldbeeld dat hij in zijn romans tentoonspreidde. Hermans verzette zich tegen de illusie dat de werkelijkheid kenbaar is, tegen alle ‘traditionele waansystemen’. En toch vond hij dat er in zijn boeken geen mus van het dak mocht vallen zonder reden. Ook auteur Peter Terrin komt er bij – hij was na het lezen van De donkere kamer van Damokles zo ondersteboven dat hij prompt besloot ook schrijver te worden. Of hoe Hermans lezen niet zonder risico is.

In de tweede aflevering lichten Christophe Vekeman en Willem Otterspeer een heel andere kant van Willem Frederik Hermans toe: zijn grote gelijk. Voor een man die zich verzette tegen alle traditionele waansystemen, probeerde hij opvallend vaak zélf gelijk te krijgen. In zijn literaire polemieken, columns en essays schopte hij wild om zich heen. Scherp en vermakelijk proza, maar het maakte Hermans wel tot een eenzaam, behoorlijk verbitterd figuur. Auteur Arie Storm bewondert Hermans om zijn genadeloosheid en reflecteert over de aard van de literaire polemiek in de eenentwintigste-eeuwse letteren. Zou er vandaag nog plaats zijn voor de schotschriften van een Willem Frederik Hermans?

Op woensdag 1 en donderdag 2 september tusssen 17:00-18:00 op Klara en de Klara-app.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief