'Lezen is een feest': Jeugdboekenmaand is 50 jaar jong

Kinder- en jeugdboeken VRT NWS

Corona of niet, de Jeugdboekenmaand viert haar 50e verjaardag met een digitale startshow en daarna volop op school, in de bib, de boekhandel of thuis. Omdat zelf lezen, voorlezen en voorgelezen worden een feest is. Ambassadeurs als Kapitein Winokio, Gerda Dendooven of Wouter Deprez zorgen voor de ambiance.

Op maandag 1 maart om 13u30 kijken zo’n 30.000 kinderen vanuit hun klas naar de startshow van de Jeugdboekenmaand in Antwerpen. 1.200 klassen hebben zich daarvoor aangemeld, maar de livestream is voor iedereen toegankelijk. Kapitein Winokio brengt er in in première het Jeugdboekenmaand-feestlied.

Eerst was er de Jeugdboekenweek die twee weken duurde en sinds 2017 loopt het boekenfeest een maand lang. Met als doelgroep kinderen tussen 3 en 15 jaar. Het is een organisatie van Iedereen Leest, in samenwerking met scholen, bibliotheken en boekhandels. Traditioneel is er ook een mooie affiche van de hand van een bekende illustrator. Dit jaar is dat Leo Timmers.

Kapitein Winokio is ambassadeur van de Jeugdboekenmaand, net als comedian en columnist Wouter Deprez, podiumdichteres Esohe Weyden en illustratrices Laura -@nietnulaura- Janssens en Gerda Dendooven. 'Kinderen moéten niet lezen', zegt Kapitein Winokio in 'De zevende dag',' maar lezen is wel yoga voor de geest, het verruimt je verbeelding, scherpt je fantasie, sterkt je tegen alle uitdagingen in het leven. Zeker voor een kinderbrein dat een spons is.' Wouter Deprez wijst erop dat 12 jaar een 'gevaarlijke leeftijd is', omdat veel kinderen dan afhaken. 'Maar als je die overgang kan maken, dan heb je het voor de rest van je leven mee.'

Lees verder op vrtnws.be en bekijk er de video met de ambassadeurs en Kapitein Winokio en Wouter Deprez in 'De zevende dag'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief