Lezen voor het goede doel: Lezen for life en andere leesacties tijdens De Warmste Week

LangZullenWeLezen

Wil jij als lezer je steentje bijdragen aan De Warmste Week en een leesactie bedenken of een bestaande leesorganisatie steunen? Op www.dewarmsteweek.be kan je je initiatief registeren en vind je een overzicht via het trefwoord 'lezen'.

Een selectie!

LEZEN FOR LIFE - KERSTGESCHENK

Zoek je nog een origineel kerstgeschenkje voor iemand die vaak leest, dan is de, duurzame, lederen bladwijzer van Double Stitched misschien een goed idee. Speciaal voor De Warmste Week werd er een bladwijzer ontworpen in een duo pack. De ene draagt de inscriptie LEZEN, de andere LIFE. Van elk verkocht pakket gaat er 12€ naar vijf goede leesbevorderingsdoelen (Uilenspel vzw, De Boekenkaravaan, Wablieft, De Verhalenweverij en Luisterpuntbibliotheek).

VAN LEESMARATHON tot LEESBINGO

Uiteraard kan je ook dit jaar weer heel wat leerlingen, bibliotheekbezoekers en leesclubleden sponsoren voor elk boek dat ze lezen of voor de voorleesmarathons die ze organiseren. En dit ten voordele van allerlei goede doelen, zoals vzw Autisme en vzw Cattitude.

De leerlingen van basisschool ‘De Vogelzang’ in Gent speelden bijvoorbeeld leesbingo en bij de kleuters werden er leuke voorleesmomenten georganiseerd, ten voordele van het Kinderkankerfonds.

VERKOOP TWEEDEHANDS BOEKEN

Op de VRT was er de 'Warmste Markt' met de verkoop van boeken die op redacties bleven liggen. De opbrengst ging naar vzw Wablieft, het centrum voor duidelijke taal.

En ook in Vlezenbeek worden er tweedehandsboeken verkocht ten voordele van de vzw Powerchair Hockey Foundation. Dat is hockey gespeeld vanuit een elektrische rolstoel, voor atleten met een ernstige fysieke beperking.

Meer info vind je hier

VERHALEN VERKOOP

En dan heb je initiatiefnemers die zelf schrijven en hun verhaal aan een zacht prijsje verkopen voor het goede doel.

'Voor 5 euro krijg je een afdruk van mijn eerste en misschien ook laatste kortverhaal ‘De Slakom’. Lezen op de trein, voordragen op het kerstdiner of ritueel verbranden: het kan allemaal! De opbrengst gaat integraal naar het Netwerk tegen Armoede' schrijft deze actievoerder.

'Als ogen breken' is dan weer de eerste dichtbundel van VRT-collega Sven Lardon. De opbrengst gaat integraal naar 'Steunfonds metabole ziekten'. Twee van zijn drie dochters hebben MCADD, een stofwisselingsaandoening die bij geboorte werd vastgesteld via de hielprik. 'Wij hebben het geluk dat louter bewustzijn over de aandoening volstaat om hen perfect gezond te laten opgroeien. Maar dat geldt niet voor alle metabole ziekten, die vaak heel veeleisend zijn voor patiënt en omgeving.'

En je kan ‘De warmste tekst uit Gambia’ voor De Warmste Week kopen. Deze actievoerder schrijft: 'Tijdens mijn vrijwilligerswerk in Gambia bezocht ik verschillende gezinnen in het Oosten van het land (Basse) die vanuit België ondersteund worden. Door mijn passie voor het lezen en het schrijven ervan leek het me een idee om een vrije gift te vragen voor mijn laatste korte verhaal dat ik tijdens mijn laatste reis schreef. Op deze manier ondersteun ik de vzw Contano en kunnen we iets extra doen voor de meest kwetsbare kinderen.'

Ook VRT-collega Stijn Van de Voorde doet zijn duit in het zakje met deze actie. Burning Man is een festival dat je je in je wildste fantasie niet kan voorstellen - het was zelfs niet vanzelfsprekend in de fantasie van Stijn Van de Voorde, en dat wil al veel zeggen. Hij trok daarom zelf naar de Black Rock Desert in Nevada om een week lang met 75.000 mensen van verschillende nationaliteiten te leven in de woestijn. En om een dichtbundel te schrijven. De opbrengst van dit boek gaat naar vzw Ontrafel.

LEESBEVORDERING

In deze logopedie-praktijk stimuleert de actie 'Leesvarkentjes' kinderen die het moeilijk hebben met lezen.

'Wanneer kinderen het moeilijk hebben met lezen, is het belangrijk dat hieraan extra tijd wordt besteed. Om ze te stimuleren, organiseren we een leesactie in onze praktijk. Voor elke minuut die de kinderen lezen, krijgen ze een dopje. Elk dopje staat voor 1 eurocent. De dopjes mogen de kinderen in onze Warmste-Week-Koker deponeren. Ze krijgen 1 maand de tijd om zoveel mogelijk dopjes en dus centjes te verzamelen voor het goede doel Feestvarken vzw.' Dit is een organisatie die kinderen waarvan de ouders het financieel moeilijk hebben een fijne verjaardag wil bezorgen.

Op zoek naar meer acties? Hier vind je het overzicht.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief