Levensverhalen uit de Westhoek worden 'levende boeken': 'Moet van inwoners minder binnenfretters maken'

Literair evenement VRT NWS

12 mensen uit de Westhoek die te maken hebben gehad met grote vooroordelen worden binnenkort een 'levend boek'. De bibliotheek van Poperinge organiseert een 'Levende Bibliotheek' waarbij zij hun verhaal komen vertellen.

Er wordt wel eens gezegd dat de Westhoek een streek is van binnenfretters. Mensen lopen er niet zo snel te koop met hun problemen of emoties. Daar wil de bibliotheek van Poperinge in samenwerking met Avansa Oostende-Westhoek en het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart Ieper iets aan doen.

Op zaterdag 12 februari is er een 'Levende Bibliotheek'. 12 mensen kruipen er met hun levensverhaal in de huid van een 'levend boek'. Ze zullen in de bib getuigen over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel. Thema's zoals leven in armoede, kindermisbruik, kanker en een alcoholverslaving komen onder meer aan bod. Ook een bewoonster van een woonzorgcentrum en een bioboer met op het eerste gezicht minder zware verhalen komen vertellen over de vooroordelen waarmee zij kampen.

Taboes doorbreken

Met het initiatief willen de organisatoren voor meer begrip en verdraagzaamheid zorgen. Elke getuige heeft met grote vooroordelen te maken gehad. Hun getuigenis kan ervoor zorgen dat mensen die komen luisteren tijdens de 'Levende Bibliotheek' ook meer veerkracht opdoen. Elk gesprekje met zo'n 'Levend Boek' is heel persoonlijk en duurt maximaal een half uur.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief