Leve het lezen! Volg De Taalavond over lezen op VRT NU

VRT Boekenmaand De Taalavond

Lezen is belangrijk! Het is belangrijk voor het geloof in eigen kunnen. Het is ook essentieel om te functioneren op school, op het werk en in de maatschappij. Toch is het niet goed gesteld met de leesvaardigheid en het leesplezier in Vlaanderen. Daarom focust de VRT Taalavond dit jaar op plezier in taal en (voor)lezen. Op 17 november organiseren VRT Taal en LangZullenWeLezen de twaalfde editie van hét feest voor alle taalminnaars. ​​​​​​​

Het Leesoffensief

Het leesplezier bevorderen is nodig. De PISA- en PIRLS-cijfers (2018) tonen immers aan dat de leesvaardigheid bij onze Vlaamse kinderen en jongeren de laatste jaren drastisch is achteruitgegaan. Vlaanderen is wereldwijd gezakt van plaats 8 naar plaats 32. Om mee te kunnen in de maatschappij is goed kunnen lezen nochtans belangrijk. Vanuit de noodzaak om de ‘ontlezing’ tegen te gaan, heeft de Vlaamse overheid het Leesoffensief in het leven geroepen en werken we als publieke omroep graag mee aan dat initiatief.

Karen Donders
, directeur Publieke Opdracht, Talent & Organisatie:

Als VRT zien we het als onze maatschappelijke rol om mee onze schouders te zetten onder ‘een Leesoffensief voor Vlaanderen’. Met tal van initiatieven willen we de taalverwerving en taalbeleving van de Vlaamse mediagebruikers stimuleren. We werkten het afgelopen jaar hard aan concrete acties om het leesvuur opnieuw aan te wakkeren. We zullen ook volgend jaar hiervoor blijven gaan. Want wie meer en beter leest, is beter in taal. En met taalvaardigheid vergroot je je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk. Want wie meer en beter leest, is beter in taal. En met taalvaardigheid vergroot je je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk.

'Een goede beheersing van de Nederlandse taal is de basis van alles én daar kan je niet vroeg genoeg mee starten', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 'Op goede leesvaardigheden kan je immers de rest van je leven bouwen. Acties als onder meer de VRT Taalavond en het Leesoffensief trekken een maatschappelijke beweging in gang zodat leesvaardigheid én leesplezier bij scholen, maar evengoed in de thuisomgeving weer aan belang winnen.' ​

Leve het lezen! Volg De Taalavond over lezen op VRT NU

Marcel Vanthilt

Programma & praktisch

Het programma van de VRT Taalavond staat volledig in het teken van plezier in taal en (voor)lezen. Marcel Vanthilt is naar goede gewoonte gastheer. Hij ontvangt verschillende gasten, onder wie Ben Weyts (Vlaams minister van Onderwijs), An De Moor (ondervoorzitter werkgroep Het Leesoffensief), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Showbizz Bart (De Voorleesclub), Telidja Klaï (Ketnet), Mohamed Ouaamari (de Leesrebellen) en Dirk Terryn (Het Lezerscollectief).

Op het programma staan ook optredens van woordkunstenaar Esohe Weyden, akoestisch trio The Bonnie Blues en VRT-stemcoach Anne Gies. Voldoende ingrediënten voor twee uur onvervalst taalplezier.

De VRT Taalavond is voor het eerst een hybride event, dat op woensdag 17 november live wordt uitgezonden van 20.00 uur tot 22.00 uur vanuit De Schuur op VRT. Alle taalminnaars kunnen de taalavond gratis en live volgen via VRT NU of via de Facebookgroep van VRT Taal.

November is VRT Boekenmaand

Nog de hele maand november zetten we lezen, leesplezier en boeken in de kijker, want het is VRT Boekenmaand. Zo brengt De Voorleesclub kinderboeken tot leven in je huiskamer. Met elke dag een nieuwe voorlezer, een nieuw verhaal en prachtige tekeningen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief