Letterfretter Els Van Haute: 'Ik lees vooral boeken geschreven door vrouwen'

Boekentips LangZullenWeLezen

Els Van Haute post regelmatig heel teasende recensies op LangZullenWeLezen. Omdat zij ons motiveert om te lezen, willen we op Wereldboekendag haar nu eens een paar woorden over zichzelf gunnen op LangZullenWeLezen.

1. Wie ben je en wat doe je in het leven? En welke plaats nemen boeken in in jouw leven?

Ik ben 'Dingen Die Fijn Zijn' (blog en Instagram), ook wel gekend als Els, 42 jaar jong en verkoopster bij een warme bakker. Van opleiding ben ik criminologe maar parttime brood en parttime boeken is meer mijn ding. Ik ben een echte letterfretter (en chocolade, dat ook), ik lees zo veel ik kan: in bad, op toilet, in mijn middagpauze, tijdens het koken…

Boeken zijn mijn dagelijkse voedsel voor de ziel. Ze bieden me troost, maken me wijzer, laten me lachen én huilen. Ik lees, recenseer voor verschillende uitgeverijen en probeer daarmee (en met mijn blog en Insta) mensen te enthousiasmeren voor boeken die me geraakt hebben.

2. Welk genre van boek trekt jou aan?

Grotendeels lees ik boeken door vrouwen geschreven. Dat is als statement begonnen maar ondertussen is het pure goesting. En tijdsgebrek. Ik kan niet continu lezen, dus als ik dan toch moet kiezen is het meestal van een vrouw.

Memoires, maar ook poëzie en non-fictie met een feministisch tintje boeien me het meest. Ik lees graag boeken waarin ik me herken, die me inspireren of die mijn blik verruimen. Denk aan Rebecca Solnit, Annie Dillard, Maggie Nelson, Lara Taveirne, Sarah Watling,… Ik hou van mensen met 'opwijkingen' (lees: toffe afwijkingen).

3.Het is Wereldboekendag! Welke internationale klassieker of auteur is jouw favoriet? Wanneer en waar las je dit boek?

Elk jaar, op vakantie in Engeland, lees ik een klassieker. De laatste keer (dat was jammer genoeg al in 2019) las ik daar 'Walden' van Thoreau. Dat stond al lang op mijn leeslijst en tussen de grote bomen achter ons huisje was dat boek het ideale leesvoer.

4. Je laat regelmatig een recensie bij een gelezen boek na op langzullenwelezen.be en inspireert zo andere lezers. Waar haal jij je boekentips of inspiratie voor je volgende boek?

Mijn ogen en oren zijn altijd op boeken gericht: ik ben lid van twee bibliotheken, krijg aanbiedingsbrochures van uitgeverijen opgestuurd, ben ingeschreven voor elke boekennieuwsbrief die ik kan krijgen (tip: veel uitgeverijen hebben er één, waarin je ook vaak boeken kunt winnen!), ik volg bloggers en Instagrammers (met mijn blog 'Dingen Die Fijn Zijn' heb ik ook een online leesclub), ik kijk wat ze in mijn onafhankelijke boekhandel aanprijzen en ik ben ook actief op Hebban, Goodreads én LangZullenWeLezen. Die laatste is trouwens zo veel meer dan een recensie-site! Al die extraatjes maken het een feest om die pagina te bezoeken. En hun wekelijkse nieuwsbrief is een hoogtepunt in mijn brievenbus (en niet alleen omdat er wel al eens een recensie van mij in staat)!

5. Welk boek ben je nu aan het lezen?

Momenteel ben ik bezig in 'Vlucht' van Charlotte McConaghy. Het gaat over Franny, een ornithologe, die de vlucht van (waarschijnlijk) de laatste Noordse stern volgt. Een massa-extinctie heeft nagenoeg alle dieren op aarde uitgeroeid, wat het boek een macaber tintje geeft. Voor de rest is de wereld nagenoeg nog zoals onze wereld, dat maakt het des te schrijnender. Langzaamaan komen we meer en meer te weten over het donkere verleden van Franny… Ik lees het als een verslaafde, het raakt me, boeit me. Ik heb ook best al wat onderlijnd (ik heb altijd een potlood bij de hand als ik lees, behalve bij boeken van de bibliotheek natuurlijk). Ferme aanrader, dat weet ik nu al.

Letterfretter Els Van Haute: 'Ik lees vooral boeken geschreven door vrouwen'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief