'De meest gestelde vraag is of het slachtoffer pijn heeft geleden'- Wetsdokter Wim Van de Voorde, auteur van 'Het gezicht van het kwaad' bij De madammen
Dankzij forensisch onderzoek is de diagnose van wiegendood bijgesteld, is de autogordel er gekomen en is HIV ontdekt. Professor Wim Van de Voorde runt de dienst Forensische Geneeskunde aan het UZ Leuven en schreef de handbijbel voor de studenten forensische geneeskunde. Hij was betrokken bij het onderzoek naar de misdaden van Andras Pandy, Ronald Janssen en de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 26 maart 2016. Nu schreef hij zijn ervaringen neer in een boek: 'Het gezicht van het kwaad'. 'Het is heel boeiend op basis van de ontleding van het menselijk lichaam het verhaal van de laatste levensmomenten van die persoon te achterhalen', vertelt hij aan Anja Daems.
Wanneer komt er een wetsdokter aan te pas en wat en hoe onderzoeken ze precies? Een autopsie moet het antwoord bieden op 3 vragen: wie is het slachtoffer, wanneer is hij of zij overleden en waarom is die persoon overleden?
'Is hij een bange vader en grootvader geworden' wil Anja Daems weten. 'Ik zal makkelijker de mogelijke gevaren zien. Als ik mijn kleinzoon op een muurtje zou zien lopen bijvoorbeeld, dan zie ik sneller de mogelijke gevolgen. Maar aan de andere kant ga je ook makkelijker relativeren. Het is nog altijd een beperkte groep wie iets kwaads overkomt. Maar als er mij zo'n lot zou overvallen, weet ik ook niet hoe ik ermee zou omgaan', besluit professor Van de Voorde.
In 'De Madammen' blikt hij terug op een carrière van meer dan 25 jaar.