Legende van Fiere Margriete in bekroond gedicht: Grote Poëzieprijs voor Liesbeth Lagemaat

Poëzie VRT NWS

'Vissenschild' van de Nederlandse dichteres Liesbeth Lagemaat wint de Grote Poëzieprijs. Een grimmig sprookje over een verkracht meisje, met echo’s uit het middeleeuwse verhaal van Fiere Margriete uit Leuven, maar ook betekenisvol voor deze tijd. 'Alle meisjes en vrouwen die dit doorstaan verdienen het hoogst mogelijke eerbetoon,' zegt Liesbeth Lagemaat.

De Grote Poëzieprijs is een jaarlijkse onderscheiding voor de beste dichtbundel in het Nederlands van het afgelopen jaar. Qua prijzengeld is het de grootste: de winnaar krijgt 25.000 euro, waarvan 5.000 dient om een nieuw poëzieproject te steunen.

'Vissenschild' is een gruwelijk-sprookjesachtige bundel met één lang episch gedicht over de moord op een meisje, met verschillende personages en vertelstandpunten in een rijke taal met veel zelfbedachte woorden. Het verhaal verwijst naar de middeleeuwse Leuvense legende van Fiere Margriete.

'Vissenschild' van Liesbeth Lagemaat is de winnaar, een 'bedwelmende vertelling', volgens de jury. De shortlist van vijf bevatte ook twee bundels van Vlaamse dichters: 'De hazenklager' van Paul Demets en 'De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan' van Mattijs Deraedt. Voorts waren ook Alfred Schaffer genomineerd met 'Wie was ik. Strafregels' (winnaar van de Herman de Coninckprijs) en Bernke Klein Zandvoort met 'Veldwerk'.

Wie was Fiere Margriete?

Margriete werkte in een herberg bij een oom en tante; ze zouden alle drie in het klooster intreden maar op de laatste avond kwam er een gezelschap en werd Margriete erop uit gestuurd om nieuwe wijn te halen. Bij haar terugkomst bleken de herbergiers om het leven gebracht en werd Margriete verkracht, vermoord en in de Dijle gegooid. Volgens één legende bleef haar lichaam drijven en werd ze gedragen door de vissen.

In een andere versie wordt de dode Margriete door vissers gevonden en waar ze uiteindelijk werd begraven gebeurden er mirakels. Later werd ze als Margaretha van Leuven zalig verklaard. In de Sint-Pieterskerk kreeg ze een aparte kapel met een schrijn en een reeks schilderijen. Op de Dijleterrassen staat een modern kunstwerk met een 'drijvende' Margriete. Ze wordt de Fiere genoemd, omdat ze zich hevig verzette tegen haar moordenaars.

In 'Vissenschild' van Liesbeth Lagemaat heet het meisje Elpis, een naam uit de Griekse mythologie. Elpis is de godin van de hoop die als enige overblijft in de doos van Pandora, als alle kwaad daaruit is ontsnapt.

De jury noemt 'Vissenschild' van Liesbeth Lagemaat een 'adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest.'

Lees meer over het bekroonde gedicht en de dichteres op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief