Leen Dendievel 'Brief aan mijn kind'- een boek over grote en kleine levenslessen

VRT Boekenmaand Boekathon

Als Tom De Cock over zijn Boekathon-gast spreekt in termen van ‘een parel die mijn dag opfleurt’, dan spits je best even je oren. De schrijfster in kwestie blijkt niemand minder dan voormalig ‘Thuis’-actrice Leen Dendievel te zijn. Ze heeft net haar vijfde boek uit met de titel ‘Brief aan mijn kind’.

‘Brief aan mijn kind’ omschrijft ze zelf als 'een boek over levenslessen. Kleine en grote. Dingen waar we te weinig bij stil staan en dingen die we eerder hadden willen weten.' Ze heeft het geschreven voor elke leeftijd 'want iedereen is ooit kind geweest'. Ze hoopt dat de lezer de kracht in zichzelf ontdekt en misschien zo ook het verschil kan maken in het leven van één andere persoon. Dan is ze geslaagd in haar missie.

Hoe komt iemand er bij om zo’n boekje uit te brengen? Leen Dendievel is altijd een denker geweest die dingen opschreef in notitieboekjes. Maar ze heeft ook geleerd dat een mens niet té veel moet nadenken over overbodige dingen, want dat is puur tijdverlies. Eigenlijk had ze zelf vroeger ook graag zo’n tips en wijsheden gekregen. Dé inspiratiebron om te beginnen schrijven was het liedje ‘Everybody’s free to wear sunscreen’ van Baz Luhrmann.

Zelf legt de auteur de focus op twee adviezen:

  • Sta regelmatig stil en kijk!
  • Kies voor geluk, hoe klein ook!

Haar vorige boek ‘Georges & Rita’ was er eentje om in twee richtingen te lezen. Ook over de vorm van dit werk heeft Dendievel nagedacht: ze gebruikt expliciet de briefvorm, geschreven door een vaderfiguur. Omdat brieven toegankelijk zijn en omdat iedereen wel een mannelijk rolmodel heeft. Experimenteren met een originele vorm vindt ze leuk.

Haar man (en zanger Udo) moet trouwens al haar boeken lezen. 'Het is verplichte lectuur voor hem, net zoals op school.'

Leen Dendievel heeft een aparte manier van signeren. Zo gebruikt ze naargelang het type koper telkens een andere kleur. En schrijft er ook graag een persoonlijke boodschap in.
Voor wie is het boekje bestemd? Ze zegt dat 'het een boekje is om cadeau te doen: aan jezelf, aan mensen die motivatie nodig hebben, aan lezers die even willen stilstaan, aan zij die inzichten willen krijgen.' Maar ze wil vooral dat het doorgegeven wordt, dat er in gekribbeld wordt, dat er ezelsoren in zitten. En dat er zoveel mogelijk mensen bereikt worden die erdoor geïnspireerd worden.

Herbekijk het interview in de Boekathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief