Layla El Dekmak is enthousiast over 'Such a Fun Age' van Keily Reid

Fictie Radio 1

Leila El Dekmak las 'Such a Fun Age' van Keily Reid, en vindt het een echte aanrader. Dit vertelt ze aan collega Annelies Moons in Culture Club op Radio 1. Het boek is een debuutroman, verscheen eind 2019 en is momenteel een hit.

Centraal staat Emira Tucker, 25 jaar, gekleurd en net afgestudeerd en niet goed wetend welke richting het uit moet in haar leven. Ze heeft een halftijdse kantoorjob en voor het overige babysit ze bij een rijk gezin. Dat gezin is het andere spil in het verhaal met als draaischijf de moeder, Alix Chamberlain, 33 jaar en influencer, bevoorrecht, wit én rijk, ze vindt zichzelf progressief en wil vooral relevant blijven. Ze heeft haar eigen bedrijf en deelt als influencer graag al haar wijsheden met andere vrouwen zodat die hetzelfde kunnen doen en bereiken. Het boek is heel entertainend, maar als snel duikt een ongemakkelijk gevoel van ras & privileges op.

Alix denkt woke te zijn maar is een voorbeeld van hoe dit allemaal faliekant afloopt. Mensen die woke zijn, zijn zich zeer hard bewust van racisme en privileges die meespelen en beseffen hoe bevoorrecht ze zelf zijn. Het is een problematisch concept dat de auteur, Keily Reid, perfect weet te zetten in dit boek. Een recensent noemde het 'een comedy vol goede intenties, maar dat helemaal fout afloopt.

Leila was heel erg geraakt door het boek: 'Ik ben zelf gekleurd en het verhaal is heel herkenbaar omdat je soms heel moeilijk weet waarom iets fout aanvoelt of je op een foute manier wordt benaderd, het is eigenlijk racistisch maar je kan er niet je vinger op leggen. Keily Read slaagt erin die heel ongemakkelijke situaties aan te halen. Het thema is little racism. Het zit echt in die kleine micro-agressies. Dit is de kracht van het boek.'

Herbeluister Leila El Dekmak in Culture Club over Such a Fun Age' van Keily Reid.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief