Lawaai- een onderschat probleem- Lander Deweer en Jan Swerts schreven 'De nieuwe stilte'

Non-Fictie De Madammen

Iets positief dat we van de 'lockdown' onthouden is de stilte: geen auto's, vrachtwagens, vliegtuigen, …'Helaas was het van korte duur', zegt Lander Deweer. 'De lawaaimonsters mogen weer buiten. Alles wordt weer luider.' Deweer is al heel zijn leven op zoek naar stilte, tijdens familiefeesten trok hij zich terug op zolder om Jommekes te lezen. Hij is ook van de stad naar het platteland verhuisd. Maar sinds enkele jaren rukt het lawaai ook daar weer op, volgens hem: brommers, oldtimers in het weekend, andere vliegroutes…in het begin was hij kwaad en gefrustreerd door het lawaai, maar hij wilde niet in de kwaadheid blijven hangen. En daarom is hij samen met zijn goede vriend en muzikant Jan Swerts, op zoek gegaan naar stilte in de wereld van lawaai. Deweer ging onderzoeken of het probleem bij hem lag, of dat het lawaai effectief toegenomen is en of het alleen in zijn straat is of ook elders in de wereld.

Door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt lawaai de op één na grootste bedreiging voor onze gezondheid genoemd, na luchtvervuiling. Maar het is een enorm onderschat probleem, ook moeilijk in te schatten omdat het niet zichtbaar is. Maar het heeft een enorme invloed op ons lichaam. 'Al van uit de tijd toen we jagers/verzamelaars waren reageren we met stresshormonen op lawaai. De impact op ons lichaam is groot: hartproblemen, kanker, obesitas…', legt Deweer uit.

Deweer is naar Oslo en Parijs geweest, waar lawaai wordt aangepakt. Daar wordt ingezet op autoluwe centra, stillere trams en treinen, elektrische brommers, minder luide bouwmachines,…
In Parijs hangen zelfs lawaaiflitspalen en als je over de decibelgrens gaat krijg je een boete in de bus. En ook Genk wil daar nu gebruik van gaan maken om de 'patserbakken' aan te pakken…
Op stedelijk niveau gebeurt er al van alles, maar nog niet op federaal niveau. Ook Halle en Hasselt gaan bijvoorbeeld hun centrum autoluw maken.

Het boek van Jan Swerts en Lander Deweer heet 'De nieuwe stilte'- dat slaat niet op de stilte van de natuur, bos enz. , dat is de oude stilte. Maar het staat voor de stilte in de stad, een stad met leven en vreugde maar zonder het helse lawaai.

Het boek is geschreven samen met een muzikant, muziek is geen stilte? 'Dat klopt, maar de muziek van Jan Swerts is rustgevend en kan als buffer dienen tegen de luide buitenwereld', zegt Deweer.

Herbekijk het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief