Lezer Eva De Smet: 'Wacht niet op de morgen' lag onrechtstreeks mee aan de basis van mijn huwelijk'

Boekentips LangZullenWeLezen

Eva De Smet houdt haar gelezen boeken bij in een Excel-bestand en regelmatig schrijft ze een recensie over één van die boeken op langzullenwelezen.be. Omdat het Wereldboekendag is, zetten we onze meest actieve lezers in de kijker.

1. Wie ben je en wat doe je in het leven? En welke plaats nemen boeken in in jouw leven?

Het stond vast. Godsdienstwetenschappen zou het worden – een andere optie was er niet. ik had altijd al een zwak gehad voor mystiek en rituelen, die proberen om iets van het onzegbare uit te drukken. Het trok me aan, en ik wou meer weten. De antwoorden die de dorpsgemeenschap me gaf, klonken niet altijd geloofwaardig, de antwoorden die schemerden doorheen de klassieken in mijn humaniora opleiding, vroegen om meer. Wat is dat toch met het leven?

Mijn leven begon als het ware pas echt in de studentenstad Leuven, zo voelde het aan. Het werd een openbaring. En de liefde voor de boeken ontvlamde. Ze zou nooit meer doven, die liefde. Af en toe wel op een lager pitje komen te staan, door de omstandigheden van het leven.

Je mag het leven nog zoveel uitstippelen als je wilt, 'Het verliep anders dan gehoopt, zoals meestal in het leven'. Ward Ruyslinck had het goed gezien. Omstandigheden, gebeurtenissen, negatieve keuzes die uitmondden in een positieve keuze voor informatica en gegevensbescherming, bijkomende studies – ook op niet meer zo jonge leeftijd – en zoveel meer verdringen literatuur wel eens naar de achtergrond. Een dag telt ook maar vierentwintig uur, er moet brood op de plank, en slapen, tja, zonder kunnen we niet. Belevenisinformatie moet immers verwerkt. Maar desondanks groeit de bibliotheek geruisloos aan, met boeken die ik las en die ik beslist nog zal lezen, als ik er tijd voor heb. Er is zo veel interessants. Boeken waren toen al heilig, en zijn dat nog altijd.

2. Welk genre van boek trekt jou aan?

Levensverhalen, romans, historische en andere oefenen een onverklaarbare aantrekkingskracht uit. De grote vier van Maria Rosseels (Ik was een christen, Wacht niet op de morgen, Dood van een non, Elisabeth) zijn niet weg te denken uit mijn bibliotheek. Ze vervullen een grote rol in mijn leven. Een passage uit 'Wacht niet op de morgen' lag onrechtstreeks zelfs mee aan de basis van mijn huwelijk – zeg dan nog eens dat boeken geen kracht bezitten. Willy Spillebeen is een certitude, maar evenzeer de boeken van Chris De Stoop, Stefan Hertmans, Amélie Nothomb, Marieke Lucas Rijneveld, Jean M. Auel en zoveel anderen. Een rijk gevarieerde bibliotheek. Ook non-fictie mag zeker niet ontbreken., maar dan vooral werken met een filosofische, theologische of andere menswetenschappelijke inslag. 'Zie de mens', het zou een mooie titel zijn voor mijn bibliotheek.

3. Het is Wereldboekendag! Welke internationale klassieker of auteur is jouw favoriet? Wanneer en waar las je dit boek?

Voor de Classics 1000 kon je drie nummers selecteren. Wel, voor mijn internationale favoriet doe ik het ook. Mijn keuze valt o.a. op 'Menselijke voorwaarden' van Junpei Gomikawa, een trilogie over menselijkheid, of het streven ernaar, in Japan, tijdens de jaren van de rauwe oorlog (WO II). Het boek greep me bij de keel, zodanig zelfs dat het maanden duurde eer ik het tweede deel kon en wou aanvatten. Gelukkig was 'Tot in de hemel' van Richard Powers een verademing, maar anderzijds toch ook niet zo vrijblijvend. Het boek doet mij in ieder geval anders kijken naar bomen, en mensen. Andermaal ervaarde ik de kracht van literatuur. En wat dan te denken van 'Vos 8. Een furhaal'? Georges Saunders is erin geslaagd om in een boekje van amper vijftig pagina’s stil te staan bij traditie, vastgeroeste ideeën, nieuwsgierigheid en een open geest. Grandioos. Het las wel minder vlot dan verwacht, maar dat was de moeite meer dan waard. Taal is relatief, en tegelijkertijd ook niet.

4. Je laat regelmatig een recensie bij een gelezen boek na op langzullenwelezen.be en inspireert zo andere lezers. Waar haal jij je boekentips of inspiratie voor je volgende boek?

Waar ik vroeger lijstjes bijhield op papier, heb ik nu een heus Excel-bestand met verschillende categorieën, lange lijsten en prioriteiten. Gek, hoe alles evolueert. In de jaren tachtig van vorige eeuw, werd in de krant De Standaard elke dag een deel van een roman afgedrukt. Een boekenfeuilleton, en een manier om in contact te komen met verschillende genres van romans en schrijfstijlen. Het was in zo ’n feuilleton dat ik Maria Rosseels op het spoor kwam. Het boekenfeuilleton is al lang in de vergetelheid geraakt. De boekenbijlage van de kranten gelukkig niet.

En uiteraard is er www.langzullenwelezen.be. Quoteringen en recensies passeren de revue. Ik stip daarbij aan wat ik zeker wil lezen. Ook vanuit de thema’s die onderdeel zijn van mijn job (informatieveiligheid, gegevensbescherming, kennismanagement, …) komen boeken op mijn leespad. Maar het valt op, de mens staat centraal, in wat voor boeken ik ook lees.

5. Welk boek ben je nu aan het lezen?

Foute vraag. Welke boekén ik nu lees? Oké, dat klinkt beter. 'Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI' (Katleen Gabriels) is een beetje werk gerelateerd. Daarnaast staat er minstens één poëziebundel per jaar op mijn lijstje. Dit jaar is dat poëzie van Stefan Hertmans, geselecteerd door Peter Verhelst in het boek 'Wij waar geen eind aan komt'. Ook sta ik geregeld stil bij een gedachte uit de 'Persoonlijke notities of Overpeinzingen' van Marcus Aurelius. Tenslotte ben ik bezig met twee romans: 'De duivenhoudsters' (Alice Hoffman) en Lale Güls''Ik ga leven'.

Lezer Eva De Smet: 'Wacht niet op de morgen' lag onrechtstreeks mee aan de basis van mijn huwelijk'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief