LangZullenWeLezen lanceert samen met deBuren een literair bouwpakket voor leesclubs

Debuut LangZullenWeLezen

LangZullenWeLezen en Vlaams-Nederlands huis deBuren slaan de handen in elkaar en bieden vanaf vandaag literaire bouwpakketten aan. Die bouwpakketten bevatten alle bouwstenen die leesclubs nodig hebben om nieuw werk te ontdekken, te lezen en te doorgronden. Via kant-en-klare vragenlijsten, tips en video's maken de leesclubs kennis met acht debuterende auteurs en hun nieuwste werk.

Leesclubs zijn weer in. Vaak weet je pas goed wat je van een boek vindt als je er met anderen over praat. En medelezers hebben altijd wel iets gezien of bedacht wat jou niet was opgevallen.

Kila van der Starre, literatuurwetenschapper

In korte filmpjes vertellen de auteurs over het maakproces en gaan ze dieper in op specifieke fragmenten uit hun werk. Literatuurwetenschapper Kila van der Starre stelde voor elk boek een reeks leesclubvragen op en geeft ook enkele handige algemene tips: hoe modereer je zo’n bijeenkomst, wat als het gesprek stilvalt en hoe bespreek je samen poëzie? Ontdek de literatuur van de toekomst en maak je leesclub inhoudelijker dan ooit.

De makers en hun werk

Samen een boek lezen en binnenstebuiten keren, betekent ook samen nieuw talent ontdekken. LangZullenWeLezen en deBuren schuiven in samenspraak met het Overleg Literaire Organisatoren bewust jonge makers naar voren die meer dan de moeite waard zijn om in het gezelschap van een groepje lezers te leren kennen. De selectie: Mohamed Ouaamari met 'Groetjes uit Vlaanderen', Iduna Paalman met 'De grom uit de hond halen', Anneleen Van Offel met 'Hier is alles veilig', Jens Meijen met 'Xenomorf', Aya Sabi met 'Verkruimeld land', Thomas van der Meer met 'Welkom bij de club', Dominique De Groen met 'Offerlam' en Joost Oomen met 'Het Perenlied'.

Deze auteurs waren ook al te horen in Groen Gebladerte, de podcastreeks waarin Tom De Cock de acht jonge auteurs over hun boekenkast en hun prille oeuvre interviewt.

Kila van der Starre

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Aan de Universiteit Utrecht doet ze onderzoek naar 'poëzie buiten het boek', waaronder straatpoëzie, Instagrampoëzie en poëzietatoeages. Begin 2021 zal haar proefschrift 'Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie' online verschijnen. In 2017 richtte ze de website Straatpoezie.nl op en in 2018 publiceerde ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek '24 uur in het licht van Kila&Babsie' in de reeks 'Woorden temmen'.

Win boeken voor je leesclub

Tot 30 november 2020 kan je het boek van één van deze auteurs winnen! Klik hier om deel te nemen aan de wedstrijd. De leesclub met de meeste stemmen krijgt een boekenpakket opgestuurd, met een gesigneerd exemplaar voor elk lid van de leesclub!

Bekijk hier de video met tips van Kila.

Ook de auteurs zelf geven in een leuke videoboodschap tekst en uitleg bij hun debuut.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief