Peter Terrin

'Een prachtige roman over zogezegd doodgewone mensen' - Chantal Pattyn over 'Al het blauw' van Peter Terrin

Fictie Klara

In zijn nieuwe roman 'Al het blauw' voert Peter Terrin ons mee naar het leven in een provinciestadje in de late jaren tachtig. Het radioprogramma Pompidou heeft de auteur uitgenodigd om erover te komen vertellen.

'Voor mijn lieve moeder'

'Voor mijn lieve moeder' staat er in het boek. In de ogen van zijn moeder ziet Terrin nog altijd de liefde. Twee jaar geleden werd ze getroffen door een zware hersenbloeding. Het is niet meer de moeder die hij lang heeft gekend. Chantal Pattyn merkt op dat het nu heel veel schrijvers overkomt, die op één of andere manier afscheid moeten nemen. Twaalf jaar gelden gebeurde er ook iets in de hersenen van Terrins dochter. 'De bliksem kan dus wel degelijk tweemaal op dezelfde plek inslaan'.

In 'Al het blauw' zit er ook een moederfiguur, de moeder van het hoofdpersonage Simon. Ze is het type van 'wij doen niet aan woorden', maar ze vindt het contact op een andere manier. Simon is 19 jaar en stopt met zijn studies. De moeder ziet daarin een mogelijkheid de zoon dicht bij haar te houden, in de verkavelingen, achter de wijk.

1988

1988 is het jaar waarin het verhaal zich afspeelt. Het einde van de eighties is het canvas: Terrin was dan zelf ook 19 jaar. 'Het is een periode waarin je grote beslissingen moet nemen in je leven. Ik vond mijn weg niet en Simon vindt ook die weg niet. Vanaf dat moment gaan andere mensen hem een soort leven voorspiegelen. Hij wordt een beetje door de anderen geleefd. 'Hij heeft nog geen identiteit en droomt van dit of dat soort man te worden. Hij is benieuwd in wat anderen in hem zien en denkt 'misschien hebben ze gelijk'. Hij bewaart ook een zekere afstand waardoor anderen door hem geïntegreerd raken.

Het einde van de eighties is ook de tijd dat men Pisang Ambon dronk en luisterde naar Neneh Cherry. De hele soundtrack bij het boek komt uit de jukebox die in het café van het lokale zwembad staat: de 'Azura' en je kan ze op de bijhorende Spotify-lijst beluisteren. In het boek wordt er ook rondgereden in Mazda's, Nissans en Opels.

Verbonden levens

Simon raakt verstrikt in de netten van Carla die de bar doet in het café van het zwembad. Carla heeft Italiaanse roots én een zwaar verleden. Ze is met John, een vrachtwagenchauffeur bij het vilbeluik. De relatie is niet bijster goed maar Carla heeft een zekere loyaliteit t.o.v. John. Simon en Carla krijgen een stomende liefdes relatie en er gebeurt vanalles in het zwembad. 'Het zijn twee mensen die willen ontsnappen: de ene van het verleden, de andere van de toekomst. Het zijn gewone mensen die beiden het goede willen doen...', verduidelijk Terrin.

Terrin zit op de huid van zijn personages, vindt Chantal. Dit brengt het gesprek bij een andere passie van de auteur, nl. fotografie die ook in het boek aan bod komt.

Chantal Pattyn over 'Al het blauw'

'En wij weer onder de indruk van de nieuwe roman van Peter Terrin. 'Al het blauw' is een prachtige roman over zogezegd doodgewone mensen. Ergens in een provinciaal nest. Waar de ene zich wil nestelen en de ander wil vluchten. Over de onmogelijke liefde tussen Simon en Carla, bedreven in een zwembad. Terrin zoomt als de fantastische fotograaf die hij ook is in op hun gedachten en gevoelens. Maar altijd houdt hij net voldoende afstand. Om je als lezer op de proef te stellen en je de kans te geven dit verhaal zelf vorm te geven. Al ken je het jaartal, 1988, alsmede de soundtrack. Het was de tijd dat men nog Pisang Ambon dronk en een Twix een Raider was. Het leven lachte ons toe. Dachten we. Dankbaar voor dit boek.'

Herbeluister hieronder Peter Terrin in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief