De Palestijnse keuken draait rond delen - Herbeluister 'Zomerhuis met boeken' met Linde Merckpoel en Rudi Vranckx over 'Falastin'

Boekentips Zomerhuis met boeken

Afgelopen zondag waren Linde Merckpoel en Rudi Vranckx te gast bij Lieven van Gils in 'Zomerhuis met boeken'. Zij bespraken het kookboek 'Falastin' van chef-kok Sami Tamimi en journaliste Tara Wigley. Sami Tamimi is vooral bekend van zijn samenwerking met chef-kok Yotam Ottolenghi met wie hij het kookboek 'Jeruzalem' schreef. Maar in 'Falastin' worden meer dan alleen gerechten op tafel gelegd, ook dagdagelijkse anekdotes uit Palestina en de politieke situatie daar komen aan bod.

Linde is een echte Ottolenghi-fan. 'Hij is een absolute rockster in de culinaire wereld,' zegt ze. 'Hij heeft die wereld grondig door elkaar geschud op een positieve en inspirerende manier.' Ze mocht hem al eens interviewen en hij bleek 'een crème van een gast' te zijn. Tamimi is de rechterhand van Ottolenghi en heeft de belangrijkste testfuncties in diens restaurant.

Tamimi groeide op in het Oostelijk deel van Jeruzalem. Hij was van kinds af aan gefascineerd door de keuken, ook al was koken eerder een vrouwenzaak. Hij kwam terecht in een hotel als afwasser, waar ze al snel doorhadden dat Tamimi meer ambitie had. Hij mocht eieren bakken voor de hotelgasten, ook al had hij nooit een culinaire opleiding genoten. Toen hij later in aanraking kwam met de Franse keuken, zette hij zich er sterk tegen af. Koken ging volgens hem niet over exacte afmetingen, maar over gevoel. Hij sprak over 'een handjevol' of 'een snuifje', niet over centiliters of milligram.

Waarom zijn de boeken van Ottolenghi en Tamimi zo'n groot succes? 'Ze zijn verantwoordelijk voor het feit dat wij naar de supermarkt gaan en sumak kunnen kopen,' zegt Linde. 'Daarnaast draait hun keuken om delen. We zetten iets in het midden en tafelen samen.'

In tegenstelling tot Linde roert Rudi niet graag in de kookpotten. Toch heeft hij 'Falastin' graag gelezen, want zelfs een kookboek is een beetje politiek, zegt hij. Daarbovenop is hij als journalist al vaak in Palestina geweest. Toch kon het boek hem nog iets leren over het land, namelijk het verhaal over het Walled of Hotel. Het hotel ligt naast de afscheidingsmuur in Bethlehem en is onder handen genomen door allerlei kunstenaars, waaronder Banksy. Je drinkt thee uit porseleinen kopjes, de schilderijen hebben vergulde lijsten en een piano speelt rustgevende achtergrondmuziek. Maar als je beter kijkt, schreeuwt het hotel een koloniale nachtmerrie uit. De engeltjes boven de piano dragen gasmaskers, de schommelende kinderen op een schilderij zweven rond een Israëlische wachttoren en de opgezette hertenkoppen zijn eigenlijk bewakingscamera's. De hedendaagse politieke realiteit van Palestina wordt zo op sluwe wijze tentoongesteld.

Rudi staat volledig achter de manier waarop Tamimi en Wigley de situatie in Palestina aankaarten. 'Ze nemen zelf geen stelling in, maar daardoor komt de boodschap juist krachtig over.'

Tot slot geven Linde en Rudi nog een leestip mee aan de luisteraar. Voor Rudi is dat 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeiffer. Hij interviewde Pfeiffer over zijn roman in Venetië dat de luisteraar nog tegoed heeft. Linde raadt 'The Underground Railroad' aan van Colson Whitehead, een verhaal over het slavernijverleden van Amerika.

Herbeluister de volledige uitzending van 'Zomerhuis met boeken' op radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief