Erik Van Grieken

'Kust mijn gluten' van Bart Verhoeven is een boek over polarisering

Non-Fictie Interne Keuken

Eerlijk? Sven en Koen van Interne Keuken dachten echt dat het een boek over gluten was. Leek hen interessant. Blijkt het over polarisering te gaan. Nog veel interessanter!

Het boek is als titel begonnen. Hij kwam plots op de titel en heeft die dan op een servetje geschreven. Het gaat over de discussie over gluten. Het is een metafoor. Hij wil niet lachen met mensen die geen gluten kunnen eten. 'Maar het gaat over hypes en sociale trends. De obsessie om jezelf constant te willen definiëren, dat in het extreme gaat. Het gluten als positieve metafoor: het betekent ook lijm in het Latijn. Het is een mooie metafoor voor de rek/elasticiteit die soms mist in onze maatschappij. De lijm moet flexibel zijn. Het is ok om soms te botsen', legt Verhoeven uit.

‘Gij zult uzelf niet te serieus nemen’, zo zou het Elfde Gebod moeten luiden, volgens Bart Verhoeven, de man achter de satirische website 'Het beleg van Antwerpen'. God weet dat we daar met z’n allen tegen zondigen tegenwoordig.

We denken dat we alles weten. We geloven dat we alles kunnen. Dat we alles zouden moeten mogen. En vooral: dat we iedereen alles mogen verwijten. Zot zijn we.

Totaal dolgedraaid. Dat wisten we al. Maar wat doen we eraan? Daar heeft Bart Verhoeven diep over nagedacht. Een van de oplossingen: Leren luisteren. Doodsimpel. Tot je het probeert. Je moet het echt eens proberen. Echt luisteren. Zonder je gedacht te zeggen. Aartsmoeilijk.

Of gewoon content zijn. Nog erger. 'We moeten accepteren dat er verschillen zijn. Je hoeft niet te aanvaarden wat iemand anders zegt, maar wel aanvaarden dat het er is. Er zit veel zelfrelativering in', legt Verhoeven uit.

'Soms wil een mens ook gewoon niets doen. Soms dwing ik me ertoe om geen mening te hebben en dat is niet eenvoudig', zegt Verhoeven. En mogen we echt wel gewoon zijn wie we zijn? Mag Trump bijvoorbeeld zichzelf zijn, wat met de anti-vaxxers?...

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief