Kunstfilosoof Thomas Crombez over de valse tegenstelling tussen ambachtelijk en machinaal werk in ‘De steenhouwer en de robot’

Non-Fictie Radio 1

“Sinds ik ‘De steenhouwer en de robot’ heb gelezen kijk ik met andere ogen naar het graf van mijn ouders” vertelde Sven Speybrouck in Interne Keuken.

“Ik wist wel dat de letters en cijfers niet met de hand gekapt zijn, maar nu besef ik het ook. Dat de namen en data door een computergestuurde robot zijn uitgefreesd. En nu pas stel ik mij daar vragen bij. Door dat boekje van Thomas Crombez.”

“Of we niet beter voor handwerk hadden gekozen, mijn broers en ik. Een ambachtsman in plaats van zo’n anonieme machine. Zou dat niet mooier geweest zijn? Echter? Respectvoller? Soms heb ik dat gevoel. Maar terwijl ik het denk begin ik alweer te twijfelen. Dat heb je met filosofen.”

Thomas Crombez is docent kunstfilosofie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. ‘De steenhouwer en de robot’ is een essay waarin hij nadenkt over de waarde van handwerk in een computergestuurde wereld. Heeft het nog zin om iets met je eigen handen te doen als een robot het veel beter kan? Veel sneller en preciezer, goedkoper ook. Heeft ambachtelijke arbeid nog een toekomst, tenzij in Bokrijk? De vraag is ouder dan de computer.

“Onze wereld is doordrongen door industrialisatie, als we even rondkijken, kunnen we het aantal handgemaakte producten op één hand tellen”. Herbeluister Thomas Crombez in Interne Keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief