Kruimeldief, debuut van Hind en Zahra Eljadid over heel gevoelig thema

Poëzie en Proza Culture Club

Slam poet Hind zorgde voor de tekst, Zahra voor de illustraties in een ontwapenend debuut over een heikel thema: de ziekte van hun moeder.

'De titel 'Kruimeldief' is een driedubbele metafoor. Alle fragmenten die je leest in het boek zijn herinneringen en dat zijn altijd flarden en dus kruimeltjes. We groeiden op in armoede, dus vandaar ook kruimeltjes. En het is gelinkt aan de ziekte van onze mama', legt Hind uit in Culture Club.

Presentator Bent Van Looy voegt toe dat hun moeder anorexia had, maar Hind legt uit dat ze de ziekte liever niet benoemen zodat meer mensen zich kunnen vinden in het verhaal. 'Het gaat eerder over hoe ziekte een impact heeft op een gezin in het algemeen', gaat Hind verder.

Er is ook een audioboek. Hind vond het belangrijk om het audioboek zelf in te spreken. 'Het geschreven woord wordt nog altijd door de lezer zelf geïnterpreteerd en dat is minder bij het gesproken woord. Op pagina 3 staat een QR-code en zo kom je op het audioboek uit.'

Op het podium voelt Hind zich nog het meest thuis. Haar werk is ook op het podium geen improvisatie, maar het geschreven woord komt altijd eerst.
Het was moeilijk voor Zahra om de illustraties bij het verhaal van haar zus te maken. Hind heeft haar wel vanaf het begin bij het project betrokken. In de eerste illustraties gebruikte Zahra slechts twee tonen en dat zijn uiteindelijk niet de illustraties die het geworden zijn. 'Er zit nu meer kleur in het boek en dat zorgt voor een rustpunt in het boek', legt Zahra uit. 'Normaal gebruik ik geen kleur, dus in die zin heeft dit boek mijn visie verbreed. Mijn grote voorbeeld is Vincent Van Gogh.' Bent Van Looy herkent die stijl in haar werk.

Hind en Zahra zijn echt typische zussen. Ze zien elkaar minstens 1x per week en ze bellen elke dag 3x. Hun kinderen hebben ook dezelfde leeftijd. Ze zien er wel heel verschillend uit. Zahra draagt een hoofddoek en Hind heeft tatoeages en piercings. Maar innerlijk lijken ze erg veel op mekaar.

'En nu is bewezen dat ze ook heel goed samen kunnen werken', zegt Van Looy. 'Maar dat was niet evident', zeggen de dames daarop.

'Er was een enorme drang om te schrijven. Dit verhaal zou mensen dichter bij mekaar kunnen brengen en daarom dat we de ziekte van onze moeder ook niet benoemen. We hebben heel positieve reacties op het boek gekregen', sluiten de zussen af.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Lees ook:Toots sessie met zussen woordkunstenaar Hind en beeldkunstenaar Zarha Eljadid

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief