Kristien Hemmerechts adapteert Emma Woodhouse van Jane Austen in 'Ik ben Emma' - herbekijk De afspraak

Fictie VRT NWS

Een vrijgevochten vrouw en romanpersonage uit 1815 projecteren naar 2020. Dit is wat Kristien Hemmerechts doet in haar nieuwe boek 'Ik ben Emma'. De Emma uit 1815 is Emma Woodhouse van Jane Austen, één van de bekendste Emma's van de wereld.

Emma Woodhouse versus Emma Houthuys

Kristien Hemmerechts is Jane Austin-specialist: ze maakte enkele jaren geleden een reeks voor Klara over de Britse schrijfster.

Jane Austen leefde in een tijd waarin het beroep van vrouwen erin bestond een man te trouwen die haar zou onderhouden. Emma Woodhouse uit 1815 is eigengereid en rebels, met iets te veel zelfvertrouwen. Ze kan niets winnen bij een huwelijk: ze heeft genoeg centen via haar vader en heeft haar bezigheden, haar leven is compleet. Ze staat wat boven de mensen en arrangeert huwelijken voor anderen.

Jane Austin frequenteerde theekransjes en bijeenkomsten waar ze goed observeerde en inspiratie opdeed voor haar boeken. Ze schreef social comedy omdat ze die hele toenmalige Britse maatschappij waarin heel veel belang werd gehecht aan status, geld en bezit en heel veel hypocrisie heerste, hekelde.

'Hoe krijg je dit vertaald naar 2020?', vraagt Bart Schols aan Kristien Hemmerechts in De afspraak. Hoe nam ze de maatschappelijke thema's over in de adaptatie en welke kenmerken gaf ze aan de hedendaagse Emma Houthuys uit het boek? Ze heeft 'de sociale klasse' uit Austen's roman vervangen door racisme, met échte dialogen die Kristien zelf heeft opgevangen. Maar er steekt zeker ook humor in en in die zin is het boek ook een 'social comedy'.

Herbekijk Kristien Hemmerechts in De afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief