Krijtwit: 'Blij als ik de klasdeur kon dichtdoen en bij mijn leerlingen was, maar op een dag was de deur weg'

Fictie De wereld vandaag

Je hebt de 'move tegen pesten', er is een 'week tegen pesten', 'stippit' op KETNET, er zijn allerlei initiatieven tegen pesten voor kinderen, maar over pesten bij leerkrachten daar hoor je veel minder over.

Dianne Nuyts wil met haar boek 'Krijtwit' dat thema doorprikken. Ze vertelt er het verhaal van een leerkracht met twee kleine kinderen die dappere pogingen doet om haar echtscheiding te verwerken. Net nu komt ze terecht in een basisschool met een overwegend mannelijk lerarenkorps. De sfeer is brutaal, collega’s pesten een dagelijkse bezigheid.

Auteur Dianne Nuyts maakte dit verhaal zelf van dichtbij mee. Ze stond 24 jaar in het basisonderwijs en gaf 15 jaar Nederlands aan volwassen anderstaligen. Er waren weinig vrouwelijke collega's in de school waar ze les gaf kort na haar scheiding. Ze gaf daarvoor les aan een 'nonnekesschool' en ze moest zich erg aanpassen aan de nieuwe school. De hoop mannen bij mekaar vonden het leuk om een beetje 'zottekes' te doen tegenover Dianne. Ze dacht dat heel de groep tegen haar was maar dat bleek later toch maar 1 collega te zijn. 'Je voelt meteen dat er dingen niet kloppen: er wordt op je gelet, je handtas verdwijnt plots en dan escaleert het heel snel'. Er werd haar ook gezegd dat ze werd gedoogd als gescheiden leerkracht. Dus ze dacht dat ze zich moest koest houden en dat het dan wel zou lukken. Maar zo was het dan toch niet. 'Pestkoppen zijn zeer geslepen'. Ze was altijd blij dat ze de deur van haar klas dicht kon doen en les kon geven en op een dag was de klasdeur weg en 'dat is psychologisch zeer doeltreffend om iemand onderuit te halen'. Ze kon er met niemand over praten: 'Je bent daar niet fier op'.

'Het gaat van kwaad naar erger en je hoopt telkens dat het stopt. Hoe beter men je kent hoe meer men je zwakke plekken kent. Na mij kwamen er gelukkig meer vrouwen in het korps en werd de sfeer aangenamer.'

Het boek eindigt eerder dramatisch. Zo is het niet geëindigd bij Dianne. Ze leerde haar nieuwe man kennen en hij kwam haar op een dag met zijn Mercedes op school afhalen. De pestkop zag dat en is de dag erna gestopt met pesten. 'Begrijpen wie kan'.

Tips die ze zou geven aan haar jongere ik zijn: 'Blijf de job doen die je graag doet, kaart het aan, nu zijn er veel instanties voor, laat je horen...'

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief