Constantijn Huygens is een satiricus bij uitstek

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Constantijn Huygens was een drukbezet man, dichten deed hij tussen het andere werk door. Dat hij vandaag bekend zou staan als een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw en dat zijn gedichten in de literaire canon staan, zou hem dus zeker verbazen. Ad Leerintveld, voormalig conservator van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek, is daarentegen helemaal niet verbaasd. Bijna 40 jaar van zijn leven heeft hij Huygens bestudeerd.

Voor de nieuwe literaire canon is zijn bundel 'Korenbloemen' opgenomen in de lijst. Wat meteen opvalt als je de bundel leest, zijn de terugkerende thema's waarover hij schrijft. Hij is zelf veel aanwezig in zijn poëzie. Hij schrijft over zichzelf, de medemens en diens kwade eigenschappen. Hij is dan ook een satiricus bij uitstek. Maar vooral is hij te herkennen aan zijn taal, stijl en woordkunst. Hij legt betekenissen bloot in woorden die je op het eerste gezicht niet ziet. Een grappig voorbeeld: de notaris heet zo omdat hij daar is als de nood daar is.

Sommigen zeggen dat Huygens een moeilijke dichter is. 'Ik vind dat niet zo,' zegt Ad Leerintveld. 'Als je aandacht hebt voor zijn poëzie, valt het erg mee. Dan blijkt Huygens een taalwonder, een virtuoos.'

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief