De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Koosnaampjes waren een leidmotief in het leven van Gerard Reve

Radio 1

'Woelrat' en 'Tijgertje'. Het zijn maar twee koosnaampjes die auteur Gerard Reve bedacht - of liet bedenken - voor minnaars van hem. Opvallend: al die koosnaampjes zijn dierennamen. Maar niet al die namen straalden warmte uit, zo bleek uit de uitzending van 'De Wereld van Sofie' over koosnaampjes.

Reve behoorde tot de grote drie: Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve waren de drie grote naoorlogse Nederlandse schrijvers. Reve was ook een tv-vedette en schreef in de vroege jaren 60 op een zeer niet-verontschuldigende manier over zijn geaardheid. Hij kwam uit een communistisch nest en bekeerde zich in 1966, op zijn 43ste, tot het katholicisme.

Collega Lieven Vandenhaute sprak voor zijn podcast 'Reve tot leven' met verschillende Reviaanse koosnaamhouders. 'Reve was iemand die in zijn dromen leefde, en zijn dromen beschouwde als de echte realiteit' vertelt Vandenhaute. 'Iedereen kreeg een naam, het was een manier om zijn wereld te scheppen.' Op die manier maakte hij van de mensen om zich heen, personages en liet hij ze een rol spelen in zijn theater.

Niet alle koosjesnamen die Reve uitdeelde, waren even liefdesvol, vertelt Vandenhaute.

Herbeluister het gesprek over Reve's koosnaampjes op Radio 1 Select.

Luister hier naar de Radio 1-podcastreeks van Lieven Vandenhaute 'Reve tot leven'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief