Kom te weten waar de 'middelvinger'-tekening in het boek van de zussen Hind en Zahra Eljadid voor staat

VRT Boekenmaand Boekathon

Het kleinnood ‘Kruimeldief’ is van de hand van de zussen Eljadid. Hind schreef de teksten en Zahra maakte de prachtige tekeningen.

''Kruimeldief' is een boek over onze jeugd, over opgroeien in Antwerpen Noord, in een precaire situatie: in kinderarmoede met een heel zieke moeder, die vastzat in een ongelukkig huwelijk met misbruik en mishandeling. Het gaat ook over de band tussen twee zussen, over liefde, vergeving en begrip', vertelt Hadid in de Boekathon. Het was oorspronkelijk de bedoeling een boek over haar jeugd te schrijven, maar het mondde heel snel uit in een boek over haar moeder.

Zahra is illustratrice en na het overlijden van hun moeder, heeft Hind besloten een tekst te schrijven, voorlopig nog zonder bestemming en vroeg haar zus er iets bij te tekenen. Zo is het gegroeid: tekst per tekst en hoofstuk per hoodstuk.

In de Boekathon vertelt Hind meer over de thuissituatie - ze kan zich haar moeder niet gezond herinneren - waarin de rollen omgekeerd waren en zij voor hun moeder moesten zorgen. Een grote verantwoordelijkheid. Oorspronkelijk hadden ze de idee dat dit een normale situatie was maar gaandeweg ontdekten ze dat er andere opties en vrijheden waren.

'Dit gebeurt achter veel gevels aan de Dam’, de achterstandswijk in Antwerpen, vertellen de zussen Eljadid.

Waar was de hulpverlening?

'Waarom werden jullie niet geholpen?', vraagt Tom hen.

De enige input die ze uit de omgeving kregen was: 'Volhouden' en 'flink zijn voor mama', 'als je goed jouw best doet, wordt ze misschien beter', waardoor de verantwoordelijkheid bij hen werd gelegd. 'Goed bedoeld maar daarmee waren 'de bokes' niet gesmeerd en ben je niet aangekleed', vertelt Zahra.

Hommage en geen klaagzang

Zahra en Hind zijn een hécht team en elkaars klankbord: kritisch op elkaars werk en onvoorwaardelijk in hun persoonlijke leven. Het boek is een hommage aan hun moeder en geen klaagzang, vindt Tom De Cock. Hun moeder is zelf door een traumatische jeugd gegaan om dan als een hopeloze romanticus op 18-jarige leeftijd over te stappen in een huwelijk in de hoop liefde te leren kennen. Ze is alleenstaande moeder geworden en werd levensbedreigend ziek.

Uitgestoken middelvinger

Zahra vertelt voor wie de tekening van de middelvinger in 'Kruimeldief' is bedoeld. Voor haar persoonlijk is ze bedoeld 'voor alle mensen die het wisten, tools hadden om hen te helpen maar het niet hebben gedaan.' Voor Hind gaat de uitgestoken middelvinger naar haar vader.

De illustraties van Zahra zijn gemaakt in haar huidige schilderstijl. De moeder staat niet afgebeeld, wel delen van haar lichaam zoals haar ribbenkas.

Van het boek komt ook nog een theaterstuk 2023. De zussen hebben nog heel wat andere plannen die ze kort toelichten in de Boekathon.

Bekijk het gesprek met Zahra en Hind Eljadid in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief