Kom meer te weten over 'De gevangenisjaren' van Erdal Balci, genomineerd voor de Boon

Literaire prijs Radio 1

Erdal Balci (1969) is schrijver en columnist. In 1998 werd hij correspondent in Turkije voor Nederlandse en Vlaamse kranten en tijdschriften. Na zestien jaar keerde hij terug naar Utrecht.

'De gevangenisjaren' is zijn derde Nederlandstalige roman en staat op de shortlist van de Boon in de categorie fictie/non-fictie.

Erdal Balci live in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

In Culture Club legde Erdal Balci uit dat de titel van zijn autobiografisch boek verwijst naar de gevangenis van de cultuur waaruit je moeilijk kan ontsnappen. Hij kwam als elfjarige naar Nederland, als zoon van een gastarbeider. In Turkije woonde hij met zijn familie in het armste gedeelte van het land, maar wel 'aangeraakt door het ideaal van de verlichting en vooruitgang. Toen we naar Nederland kwamen, leefde echt wel de idee dat we verder in het paradijs van de verlichting zouden terechtkomen, maar het pakte heel anders uit. Een jaar later zat ik op de koranschool. Het boek is een beschrijving van die jongen om zich los te worstelen van die omgeving en zich te ontwikkelen tot schrijver', vertelde Balci.

Herbeluister het interview met Erdan Balci in Culture Club.

Bekijk hieronder de video van het interview.

Op VRT NU stellen de kanshebbers voor de Boon zich voor in een korte video. Bekijk hieronder de introductie van Erdal Balci.

An Olaerts over ‘De gevangenisjaren’

An Olaerts, journalist bij De Standaard, las ‘De gevangenisjaren’ en vertelt erover in Culture Club.

‘Er zijn fragmenten die heel pakkend zijn en de blik die je krijgt is voor witte mensen zoals ik wel iets nieuw. Ik wist niet dat opgroeien in de Turkse gemeenschap heel moeilijk en heel hard was bij momenten…Het is een verhaal dat ik nog niet vaak gehoord heb: open en zo eerlijk', vertelt Olaerts.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief