Koenraad Jonckheere schreef met 'Another History of Art' een alternatieve kijk op de kunstgeschiedenis

Kunstboek Klara

'Kunst is niet wat het is, het is wat het wordt', zo eindigt het vuistdikke boek 'Another History of Art' van Koenraad Jonckheere. Het is een boek dat een caleidoscopisch beeld brengt van 2500 jaar kunstgeschiedenis aan de hand van een aantal kaders en vraagstellingen zoals: 'Wat is kunst?. 'Waarom beschouwen we sommige objecten als kunst en andere niet?'. 'Wat is de waarde van kunst en hoe komt een kunstwerk aan die waarde? Wat doet er toe: het kunstwerk of de kunstenaar?'.

Koenraad Jonckheere is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent. In 'Another History of Art' breekt hij los uit het traditionele overzicht van de kunstgeschiedenis. In vijf hoofdstukken schetst hij het verhaal van de beeldende kunsten in West-Europa van de oudheid tot het modernisme. Hoe hebben veranderingen in de samenleving de kunstwereld beïnvloed, en welke rol heeft verbeelding daarin gespeeld?

Chantal nodigde de auteur uit in Pompidou om het te hebben over zijn alternatieve kijk op kunst en haar geschiedenis.

Herbeluister hieronder Koenraad Jonckeere in Pompidou.

Chantal Pattyn over 'Another History of Art':

'Petje af voor Prof. Dr. Koenraad Jonckheere, die als kunsthistoricus een bende jonge studenten onderwijst aan UGent. Zijn jongste boek 'Another History of Art', uitstekend uitgegeven bij Hannibal, vat 2500 jaar kunst samen. Dit doet hij niet chronologisch en volgens stijlperiodes en biografieën van de grote meesters, wel via verschillende invalshoeken die hij als een matrix op de kunstgeschiedenis plaatst. Hij onderzoekt o.m. hoe de kunst vorm en inhoud en waarde kreeg en hoe ze door de macht van de kerk en de grote leiders werd ingezet. 'Another history' verwijst dus niet naar een nieuwe canon - om buiten de westerse canon gaan stootte hij als wetenschapper op te veel paradigmaproblemen - wel naar een andere manier van naar kunst te kijken. Laat ons zeggen dat hij een pleidooi houdt voor beeldwetenschap i.p.v. voor kunstgeschiedenis. Daar kan ik, net al zovele kunsthistorici, opgevoed met 'A history of Art' van H.W. Janson’s History of Art, alleen maar blij mee zijn. Al miste ik een hier en daar werken die ondertussen ook tot de canon zijn gaan behoren, vooral van vrouwen. Eén en ander kwam in versnelling toen Jonckheere op Frieze Jeff Koons zag, achtervolgd door 40 groupies. Dat deed hem nadenken. Over kunst en kunstenaars. Op de cover alvast een werk van de flamboyante Gustave Courbet, die de knuppel in het hoenderhok (of het salon van toen) gooide door werk te maken over gewone mensen, en zijn atelier in beeld bracht, op een formaat dat in die tijd alleen voor historieschilderkunst kon worden gehanteerd. Op de achterflap: de banaan die Maurizio Cattelan voor 120.000 $ verkocht op Art Miami en waarover zijn galerist zei dat het die prijs waard was omdat iemand er de som voor wilde betalen. En dus gingen we met twee boeken in de nieuwe Klara-sofa zitten. Alles tussen die covers moet u zelf lezen.'

Ook Interne keuken op Radio 1 nodigde de auteur uit. Een gesprek dat je hier kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief