Koen Wauters over 'Koning van Katoren': 'Met het ouder worden ontdekte ik de symboliek en de maatschappijkritiek'

Kinder-en jeugdliteratuur Jeugdboekenmaand

Exact een jaar geleden ging ons land in lockdown. Een historische dag, die VRT-journalist Koen Wauters bombardeerde tot corona-expert van de VRT. Hij was niet meer van de radio en tv weg te slaan. N.a.v. de Jeugdboekenmaand vroegen we hem wanneer de leesmicrobe de jonge Koen te pakken kreeg en met welk boek. Dat bleek 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw te zijn.

Ik las als kind van in het eerste studiejaar heel veel. Elke zaterdag zag er hetzelfde uit: ik ging naar de bib, nam het maximum van vijf boeken mee, ’s avonds was het eerste uit, en de rest van de week volgden de anderen. Ik las alles, lezen was mijn leven.

'Koning van Katoren' is één van de weinige boeken die ik ook als kind een aantal keer heb herlezen. Om te beginnen omdat ik het boek had gekregen, en ik het dus kon herlezen. Maar het was vooral een boek dat bleef boeien. Het is spannend, goed geschreven, en met het ouder worden ontdekte ik ook de symboliek achter de opdrachten voor het hoofdpersonage 'Stach' en de maatschappijkritiek er achter.

Het leuke is dat ik het boek nog eens herlezen heb, bijna dertig jaar later, toen mijn zoon in de lagere school zat. Het spannende stuk, op het einde, hebben we samen gedaan. Topboek, dat actueel blijft.(Koen Wauters)

Koen Wauters over 'Koning van Katoren': 'Met het ouder worden ontdekte ik de symboliek en de maatschappijkritiek'

Koen in de ban van 'Koning van Katoren'

Maart is de Jeugdboekenmaand. LangZullenWeLezen polst bij bekend Vlaanderen met welk boek het zaadje van de leesgoesting geplant werd.

Lees hier meer over de reeks en welke boeken onder meer Merho, Anja Daems en Bart Moeyaert betoverden

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief