Koenraad Tinel, zoon van een collaborateur, toont bewondering voor 2 Joodse schrijvers in nieuw boek

Kortverhalen met illustraties De afspraak

De tekenaar en beeldhouwer Koenraad Tinel komt met een boek waarin zijn tekeningen één worden met 4 kortverhalen: ‘Tinel tekent Babel en Singer’.

Niet zomaar verhalen, wel van Isaak Babel en Isaac Bashevis Singer. Tinel, zelf zoon van een collaborateur, bewondert deze Joodse schrijvers en dat komt tot uiting in het boek en bijhorende tentoonstelling in Rijmenam.

Prachtige schrijvers

'Ik heb iets met Joden, gezien het verleden van mijn familie. Ik heb veel verhalen geïllustreerd, maar deze 2 schrijvers zijn me dicht op het lijf blijven plakken. Omdat ze prachtige schrijvers zijn. Isaac Babel is geboren in 1894 en hij is geboren in Odessa, Oekraïne. Hij was overtuigd communist en was oorlogscorrespondent bij de Kazakken. Babel is geen schrijver die als Jood spreekt, maar is gewoon een journalist', vertelt Tinel vol bewondering.

'Isaac Bashevis Singer is geboren in 1903 en geboren in Polen als zoon van een rabbi. Hij is gevlucht in de jaren dertig naar Amerika. En heeft de Nobelprijs gekregen. Hij schrijft met veel nostalgie over zijn leven in Warschau als zoon van een rabbi. Ook prachtige verhalen. Het laatste verhaal uit de bundel is een liefdesverhaal: 'De laatste blik'. Het gaat over een man die naar de begrafenis gaat van een vrouw die hij lief had en spijt heeft dat hij haar niet meer gezien heeft voor ze gestorven is. Ik heb dat verhaal met potlood getekend. Ik wou die grijsheid van het verhaal weergeven op die manier. Die tristesse vond ik passend om met potlood te tekenen', legt Tinel uit.

Kunst om te verwerken

'De verhalen bestonden al. Ik wilde er iets aan toevoegen met mijn tekeningen om het nog sterker te maken. Het is niet alleen illustrerend, maar de verhalen zijn zo mooi dat ik ze nog eens wilde tekenen', voegt hij nog toe. Tinel staat nog alle dagen in zijn atelier om te beeldhouwen en te tekenen.
Kunst maken is voor hem zeker nog iets verwerken
. Het zijn dingen die hij meegemaakt heeft als kind. Maar ook de dingen van nu wil hij verwerken. Onlangs heeft hij nog een kunstwerk gemaakt over Oekraïne.

Wil hij iets goedmaken met dit boek? 'Ik kom uit een familie van Jodenhaters. Ik ben daarin gekweekt. Op deze manier maak ik misschien iets goed? Ik heb iets met Joden. Mijn beste vriend is ook een Jood. Als kind volg je wat je papa zegt. Hij weet alles. Mijn oudste broer is zwaar gewond geraakt toen hij de bunker van Hitler aan het verdedigen was. Mijn familie waren negationisten. Ik wil zeggen: het was wel zo'.

De verhalen uit de bundel zijn trouwens opmerkelijk actueel. In Rijmenam loopt momenteel nog een tentoonstelling met sculpturen en tekeningen van Tinel.

Bekijk het interview in De Afspraak hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief